Von Humboldt

Gezien de hernieuwde belangstelling voor Alexander von Humboldt (Boeken 21-8-09) is het het vermelden waard dat deze op zijn eerste wetenschappelijke reis een Nederlandse metgezel had: Steven Jan van Geuns, zoon van de beroemde medicus Matthias van Geuns.

In 2007 is het dagboek verschenen dat Van Geuns nauwgezet bijhield op zijn reis met Humboldt. Daar het dagboek van Humboldt verloren is gegaan, heeft de Alexander-von-Humboldt-Forschungsstelle in een tweetalige (Nederlands-Duits) uitgave van Geuns’ dagboek gepubliceerd: ‘Steven Jan van Geuns: Tagebuch einer Reise mit Alexander von Humboldt durch Hessen, die Pfalz, längs des Rheins und durch Westfalen im Herbst 1789’ von Bernd Kölbel und Lucie Terken. Akademie Verlag, Berlin.

Steven Jan van Geus zou twee jaar later hoogleraar botanie in Utrecht worden.