Vier Nederlandse clubs naar Europa League

FC Twente, Ajax, SC Heerenveen en PSV hebben zich gisteren geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. NAC Breda werd als enige Nederlandse voetbalclub uitgeschakeld in de laatste voorronde van de opvolger van het UEFA-Cuptoernooi.

FC Twente kwam in de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku in de return tegen FK Karabach niet serieus in problemen. Hoewel Karabach voor eigen publiek wel lang de betere ploeg was en enkele kansen creëerde, resulteerden die niet in treffers. Het duel eindigde in 0-0. Twente had vorige week in Enschede met 3-1 gewonnen. Voor aanvang hebben beide ploegen een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor onder meer een jeugdopleiding en sociale projecten.

Ajax was ook in de returnwedstrijd te sterk voor Slovan Bratislava: 1-2. De club uit Amsterdam won vorige week voor eigen publiek al met 5-0 van de kampioen van Slowakije. Siem de Jong bracht Ajax in de dertigste minuut van de uitwedstrijd op voorsprong. Nog voor rust maakte Sylvestr de gelijkmaker, waarna invaller Kennedy Bakirciogü vijf minuten voor tijd de eindstand bepaalde: 1-2. Ajax loot vandaag (vanaf 13.00 uur) als groepshoofd mee voor de poulefase van de Europa League.

SC Heerenveen plaatste zich dankzij een 0-0 gelijkspel tegen het Griekse PAOK. Na de 1-1 van een week eerder was het doelpuntloze gelijkspel voldoende voor de ploeg uit Friesland om in eigen stadion de laatste kwalificatieronde te overleven.

In Eindhoven won PSV wederom met 1-0 van Bnei Yehuda uit Israël. Timmy Simons maakte na 25 minuten vanaf elf meter de winnende treffer.

Villarreal was net als vorige week (3-1) een maatje te groot voor NAC. De ploeg uit Breda verloor in Spanje met liefst 6-1. Edwin de Graaf redde tien minuten voor tijd de eer voor NAC.

Kijk voor alle uitslagen van de laatste voorronde op uefa.com