VERSCHENEN

Maarten van der Pas, Robert van den Oever: Spyker. Een dollemansrit. Nieuw Amsterdam, 288 blz. € 19,95 Het turbulente verhaal van de Nederlandse autofabrikant Spyker vanaf de heroprichting in 2000 tot heden.

Leszek Kolakowski: Waarom is er iets en niet niets? Kernvragen van de westerse filosofie in 30 filosofenportretten (O co nas pytaja wielcy filozofowie). Vert. Sabine Gilleman, Klement/Pelckmans, 232 blz. € 22,95

Korte essays van de Poolse filosoof Leszek Kolakowski (1927- 2009) over het denken van grote filosofen als Socrates, Plato, Immanuel Kant en David Hume.

Salomon Kroonenberg: Aarde en klimaat. NRC Handelsblad Academie/ Home Academy, 6 CD’s € 42,50

Hoorcollege over de geologische geschiedenis en toekomst van onze planeet. Tevens verscheen van Herman Philipse: Godsgeloof of atheïsme?, een hoorcollege over de filosofische strijd der wereldbeschouwingen (8 CD’s, € 49,50).

Jeroen Kuiper: Het andere Duitsland. De voormalige DDR, 20 jaar na de val van de Muur. Nieuw Amsterdam, 208 blz. € 17,95

Op 9 november is het precies twintig jaar geleden dat de Muur viel. Correspondent in Berlijn Jeroen Kuiper maakt de balans op van de Duitse eenwording. Hij reist door het land en vertelt het verhaal van Oost-Duitsland, de problemen en de dromen van de inwoners.

Bert-Jaap Koops, Christoph Lüthy, Annemiek Nelis en Carla Sieburgh: De maakbare mens. Tussen fictie en fascinatie. Bert Bakker, 334 blz. € 19,95

Essays van leden van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen over de toekomst van de mens bezien vanuit zowel de natuurwetenschappen als vanuit de sociale en geesteswetenschappen.

Sándor Márai: De meeuw (Sirály). Vert. Frans van Nes, Wereldbibliotheek,192 blz. € 18,90

Op een Hongaars ministerie neemt een hoge ambtenaar een beslissing ten aanzien van het verloop van de oorlog. Dan krijgt hij bezoek van een jonge vrouw. Ze lijkt sprekend op zijn gestorven geliefde. Roman uit 1943 van de Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) over lotsverbondenheid.

Maarten van der Pas, Robert van den Oever: Spyker. Een dollemansrit. Nieuw Amsterdam, 288 blz. € 19,95

Het turbulente verhaal van de Nederlandse autofabrikant Spyker vanaf de heroprichting in 2000 tot heden.

Joshua Cooper Ramo: Het tijdperk van het ondenkbare. Hoe we moeten omgaan met een onvoorspelbare wereld (The age of the Unthinkable: Why the New World Disorder Constantly Surprises Us And What We Can Do About It). Vert. Judith Dijs, Contact, 304 blz. € 34,95

Pleidooi van voormalig Time- redacteur Joshua Cooper Ramo over een ander aanpak van de problemen in de wereld. Oplossingen gebracht door grootmachten werken niet meer. Hij laat zien hoe kleine groepen mensen die beschikken over motivatie, improvisatie en verbeeldingskracht sneller kunnen inspelen op situaties en onverwachte gebeurtenissen.

Aad van den Heuvel: Een zonnig eiland. De Geus, 320 blz. € 19,90.

Satirische roman over de industrie van de ontwikkelingshulp op een eiland, waar schuldgevoel, pragmatisme en fraude om voorrang vechten.