Verkiezingen Japan in teken crisis economie

De Japanse regering van premier Taro Aso is, twee dagen voor de verkiezingen, verder in het nauw gedreven door slechte economische cijfers.

De werkloosheid is in juli gestegen naar 5,7 procent, het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijfsleven kampt met deflatie, een prijsdaling van 2,2 procent van consumentengoederen. Ook is het vertrouwen van consumenten laag, waardoor binnenlandse bestedingen uitblijven.

Premier Aso wees gisteren op een verkiezingsbijeenkomst echter op tekenen van herstel. Zo is in het tweede kwartaal van dit jaar, voor het eerst sinds ruim een jaar, weer sprake van een groei van de economie. „Maar we zijn nog maar halverwege”, hield Aso zijn gehoor voor.

Maar volgens de DPJ, de oppositionele Democratische Partij van Japan die volgens opiniepeilingen mogelijk groeit van 115 naar meer dan 300 zetels, is de economie te zeer afhankelijk van de buitenlandse vraag. „De regering claimt dat de economie vooruit gaat”, zei Tetsuro Fukuyama van de DPJ, vanmorgen tegen het Japanse persbureau Kyodo. „Maar het is noodzakelijk om maatregelen te nemen die de binnenlandse vraag stimuleren.” De DPJ bepleit flexibilisering van de arbeidsmarkt, door werklozen met financiële prikkels te stimuleren tot bijscholing. Ook wil ze de snelle vergrijzing aanpakken, onder andere door extra geld voor gezinnen met jonge kinderen. „We zullen zorgen voor een historische verandering”, aldus partijleider Yukio Hatoyama. (Reuters, AP, AFP)

Morgen een reportage over de verkiezingen in Japan.