Televisie

Aidan Turner als de schilder Dante Gabriel Rossetti Foto BBC ** EMBARGOED FOR PUBLICATION UNTIL 00:01 TUESDAY 14th JULY 2009*** Picture shows: AIDAN TURNER as Dante Gabriel Rossetti. Episode 1 TX: BBC TWO Tuesday 21st July 2009 BBC

Zondag zou het zevende seizoen van 24 beginnen bij RTL, maar dat is uitgesteld. Deze nieuwe reeks is de beste sinds de start van de politieke thrillerserie acht jaar geleden. De gebruikelijke race tegen de klok is verplaatst naar Washington en zelfs de president moet hoofdpersoon Jack Bauer toegeven dat hij terecht soms martelt. Nog even geduld voor wie de verleiding van de buiten Nederland al verkrijgbare dvd kan weerstaan.

Het nieuwe vampierdrama True Blood zal wel nooit op de Nederlandse tv-zenders komen. Gelukkig zijn er dvd-boxen, anders zou de liefhebber van beter tv-drama overgeleverd zijn aan illegale downloads. Vooral kleine kabelkanalen als 13th Street verrassen nog wel eens met actuele series als Dexter (vanaf november eindelijk ook op Nederland 3) en The Wire.

Begin volgend jaar komen VARA en NPS met het Nederlandse pronkstuk Annie M.G., zeven afleveringen over het leven van kinderschrijfster Schmidt naar de biografie van Annejet van der Zijl.

Humor moet vooral komen van de BBC – QI verveelt nooit – en Comedy Central, waar helaas ook niet alles even grappig is. Beste nieuwkomer op die zender: It’s Always Sunny in Philadelphia. De VPRO doet een overmoedige poging de briljante Britse politieke comedy Yes Minister te overtreffen met een Nederlandse bewerking: Sorry Minister, vanaf 7 september.

Van tv-genie J.J. Abrams gaat volgende week zondag op Net5 The Fringe in première. Het heeft iets van zijn vorige successen Alias en Lost. The Fringe is sciencefiction plus FBI-agenten en een wereldomspannend, zich traag ontrafelend complot.

Desperate Romantics is vanaf 28 september op dvd te koop bij de BBC. Wanneer de ondertitelde versie komt, en of de NCRV die gaat uitzenden in het wekelijkse gaatje voor kostuumdrama, is nog niet bekend. Deze serie over de middennegentiende-eeuwse schildersgroep prerafaëlieten is geniaal ironisch van toon. Acteur Aidan Turner als Dante Gabriel Rossetti is een openbaring, zoals hij afgelopen weken op BBC2 al bewees.

In seizoen 09/10 kunnen we weer vertrouwen op series als Life, Eli Stone en The Mentalist. Grissoms vervanging door Dr. Langston (gespeeld door een ongenaakbare Laurence Fishburne) heeft forensisch drama CSI verfrist. En de manke dokter House moppert en geneest vanaf 3 september vrolijk verder in zijn vijfde seizoen op SBS6.