Selectie Theater & Dans

De ingebeelde zieke

Het uitbundige blijspel De ingebeelde zieke van Molière gaat vanavond in première in de Utrechtse schouwburg en blijft daar vijf weken staan. Paul R. Kooij speelt de hypochonder Argan die zijn ziektevrees gepassioneerd koestert. Om zijn bed cirkelen artsen en familieleden die allemaal iets van hem willen. Loes Luca speelt de snelgebekte huishoudster, Tjitske Reidinga zijn doortrapte vrouw. De Utrechtse Spelen van Jos Thie maken er een wervelende, luchtige show van met zang en dans op de originele barokmuziek van Charpentier. T/m 19 sept. Inl: www.deutrechtsespelen.nl.

Noorderzon

Op het laatste weekend van het Groninger festival Noorderzon, is nog Your Brother. Remember te zien. In de jaren tachtig maakten de New Yorkse broers Zachary en Gator Oberzan homevideo’s waarin ze geliefde speelfilms naspeelden, zoals de vechtfilm Kickboxer . Twintig jaar later keert Zachary terug om hetzelfde te doen. De echte filmbeelden, de oude en de nieuwe homevideo monteert Oberzan tot één geestige film waarbij hij zelf live commentaar geeft. Onder de gimmick ligt een tragische sentimental journey, want het is niet helemaal goed gegaan met zijn broer Gator. T/m 30 aug Inl: www.noorderzon.nl.

Opening Night

De voorstelling Opening Night van Toneelgroep Amsterdam en NTGent, is gebaseerd op een film van John Cassavetes over een toneelgroep die een stuk instudeert. Tijdens de repetities raakt hoofdrolspeelster Myrtle in crisis. Regisseur Ivo van Hove ensceneert het stuk met schijnbare rommeligheid in een kale ruimte, veel mensen en kleine handelingen op toneel, close-ups op grote schermen. Elsie de Brauw speelt rijk geschakeerd de gemoedstoestanden van de steractrice; gelaten, wanhopig giechelend, aanstellerig, dan weer echt tragisch. 28-29 aug Amsterdam, schouwburg. Inl: www.toneelgroepamsterdam.

Zeeland Nazomer Festival

In het Zeeuwse theaterfestival staan drie nieuwe locatievoorstellingen. Niek Kortekaas maakt Shakespeares De Storm in de Wilhelminapolder, in een speciaal hiervoor ingezaaid tarweveld met mysterieuze cirkels. Jan Decleir brengt bij Serooskerke (Schouwen Duiveland), aan de oevers van de Oosterschelde, Dylan Thomas’ hoorspel Onder Het Melkwoud. Het nieuwe stuk Zittend meisje, te zien in Westkapelle, gaat over de relatie van schilder Charley Toorop met een Zeeuwse boer. Daarnaast brengt Boukje Schweigman haar zomerhit Wiek, waarin drie dansers in een arena vechten tegen een draaiende propeller. T/m 5 sept. Inl: www.nazomerfestival.nl.

Circus Ellen ten Damme

Zangeres Ellen ten Damme beleeft haar slotweekend in het Amsterdamse Carré met Cirque Stiletto, een mengvorm van pop en variété. Dansend is ze bijna één met de dansers, en op haar handen lopend, in salto’s, en rondzwevend t lijkt ze één met de acrobaten. Cirque Stiletto geeft nieuw élan aan het aloude variété. T/m 30 aug in Carré. Inl. 0900-2525255 of www.theatercarre.nl.

Ciske de Rat

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. Sentiment, volkse vrolijkheid, grote emoties, gulle grappen; dit is een van de beste musicals die ooit in Nederland werd gemaakt. T/m 31 okt Circustheater Scheveningen. Inl www.ciskederat.nl.