Selectie Muziek

Lex van Delden

Eindelijk weer eens aandacht voor Lex van Delden (1919-1988), productief componist en muziekredacteur van Het Parool. Dertien van zijn werken staan dit seizoen op het programma bij Het Gelders Orkest, dat olv Nikolai Alexeev begint met uitvoeringen van het Pianoconcert op. 66 (1960) met als solist Severin von Eckardstein. Verder klinken de Hongaarse fantasie voor piano en orkest van Liszt en de Symfonie nr 10 van Sjostakovitsj. 4 sept 20u15 Musis Sacrum Arnhem res 026 4437343; 5 sept 20u15 De Vereeniging Nijmegen res 0900 1122344

Bach op viool

De violiste Carla Leurs speelt, waarschijnlijk voor het eerst, de zes werken voor viool solo (drie sonates en drie partita’s) van J.S. Bach op één concert. 6 sept 15u Catharinakapel Harderwijk. Inl.: www.randmeerconcerten.nl

Haydn Opera

De ZaterdagMatinee opent het 49ste seizoen met de kruisvaardersopera Armida, de laatste van de 24 opera’s die Haydn schreef voor prins Esterházy, zijn werkgever op het zomerkasteel Esterháza in Hongarije, waar een theater in de tuin stond. Jaap van Zweden dirigeert de Radio Kamer Filharmonie, de titelrol is voor Eva Mei. 5 sept 13u Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345 (live op Radio 4, herh. 8 sept.

Robeco Zomerconcerten

De 20ste serie Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw loopt ten eind. Op 29 aug 20u15 speelt het Gürzenich-Orchester Kölln de Vierde symfonie van Mahler, voorafgegaan door diens liederen uit Des Knaben Wundehorn, gezongen door Christiane Oelze. Jaap van Zweden en het Radio Filharmonisch Orkest besluiten 31 aug 20u15 (ook live op Radio 4) zijn Beethovenscyclus met de Achtste en de Negende symfonie. Res. 020 6718345

Voltt love summer

Op het dancefestival op de NDSM werf in Amsterdam, een voormalige scheepswerf, treden nationale en internationale artiesten aan. In de middag voeren diepe sounds en experimentele beats de boventoon, naarmate de dag vordert wordt het tempo opgevoerd door dj/producers John Gaiser, Jay Bliss en Richie Hawtin. 29 aug., 11u, NDSM werf, Amsterdam. Inl: www.volttlovessummer.com

Wereld Jazz Dagen

John Cale geeft een concert tijdens de Wereld Jazz Dagen, op 28 augustus in de Grote Kerk van Dordrecht. Naast Cale treden onder meer het Wolfert Brederode Kwartet, Mdungu en Sensual op. En, oh ja, Kikker heeft de Blues (Tony Overwater). 28 t/m 30 augustus, Dordrecht. Inl: www.wereldjazzdagen.nl

The Legendary ShackShakers

De energieke band uit Amerika kent vele bijnamen, maar ‘the rockabilly version of the Sex Pistols’ is de doeltreffendste. Ze brengen punk, delta blues en rock ‘n roll, maar zorgen bovenal voor veel vuur op het podium en in de zaal. 30 aug., 20u30, 013, Tilburg. Inl: www.013.nl

Lonely Dear

De Zweedse singer-songwriter Emil Svanängen alias Loney Dear schrijft zijn eigen songs, folkliedjes gecombineerd met elektronica, die hij laag voor laag opneemt. Dat levert uiterst intieme en breekbare luisterliedjes op. 4 sept., 20u, Watt, Rotterdam. Inl: www.watt-rotterdam.nl

Chic

Hij is als geen ander verantwoordelijk voor de discosound van de late jaren zeventig: Nile Rodgers. Met Chic maakte hij wereldhits als Le Freak en Good Times. Nu is terug, met Chic. 3 sept., 20u30, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl