Selectie Film

Pranzo di Ferragosto

Pas bij de aftiteling ontdek je ongemerkt verliefd te zijn geworden op de karakters in Pranzo di Ferragosto: grande dame Valeria, rauwdouwer Marina, stoïcijnse tante Maria, stiekemerd Grazia.Pranzo di Ferragosto is een heerlijke augustusfilm. De kracht van de film schuilt in de dienstbare, bijna onzichtbare regie. Beelden, dialogen, montage, acteren: alles is naturel. De film is deels autobiografisch en werd voor een half miljoen euro opgenomen in het familiehuis van schrijver/regisseur/hoofdrolspeler Gianni Di Gregorio, die er zelf jarenlang zijn 80-jarige moeder verzorgde. In 11 bioscopen.

Blind pig who wants to fly

In Indonesië wonen veel mensen met Chinese wortels. Zij voelen zich Indonesisch, maar worden in het dagelijks leven gediscrimineerd vanwege hun achtergrond. Regisseur Edwin, zelf met Chinese wortels, laat in Blind pig who wants to fly een aantal associatieve en metaforische scènes de worsteling zien van drie generaties met hun gespleten identiteit. Ze ontkennen hun afkomst en schamen zich ervoor. De Indonesische overheid verkracht metaforisch de Chinezen in het land, maar ze sputteren nauwelijks tegen. In Filmmuseum, Amsterdam.

Mannen die vrouwen haten

Lisbeth Salander is een vrijgevochten computerhacker, een gothic met zwart haar en tatoeages, die een speurdersduo vormt met de oudere, wat uitgebluste linkse journalist Mikael Blomkvist. Actrice Noomi Rapace blijkt als Salander een schot in de roos te zijn. Ze heeft alles in huis om deze extreme rol geloofwaardig en intens neer te zetten. Regisseur Niels Arden Oplev is als filmmaker stilistisch superieur aan Stieg Larsson als schrijver. In 36 bioscopen.

Sunsets Overhoeks

Op de toekomstige locatie van het Filmmuseum, aan de oever van het IJ, kunnen bezoekers op het festival Sunsets Overhoeks, vijf avonden lang genieten van bijzondere films op een reusachtig scherm. Op het programma staan ondermeer The Wiz (1978) met Michael Jackson, de muziekdocumentaire U2: Rattle and Hum (1988) en een speciale voorpremière van Ang Lee’s Taking Woodstock (2009). Daarnaast beleven twee restauraties hun Nederlandse première: de in volle Technicolor-luister herstelde balletklassieker The Red Shoes (1948) van Michael Powell & Emeric Pressburger en Les vacances de Monsieur Hulot (1953) van Jacques Tati. De locatie is omgetoverd in een strandpaviljoen met loungebanken en uitzicht over het IJ. Het terrein is open vanaf 19u30. De films beginnen rond 20u30. Ook bij slecht weer gaan de voorstellingen door. Van 2 t/m 6 sept. Toegang € 3. Het complete programma staat op www.filmmuseum.nl/sunsets

Belle de Jour

In de reeks Klassiekers & Lunch in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex wordt zondag 30 augustus Belle de Jour gedraaid, het beroemde drama van Luis Buñuel uit 1967. Met Catherine Deneuve als een huisvrouw die als prostituee gaat werken. Vooraf is er een inleiding en na afloop staat de lunch klaar. Van 11-14u, kaarten € 15 (film & lunch), € 7,50 (alleen film). Res 030 2320450. Inl www.hartlooper.nl