Selectie Buitenland

Antwerpen

Op 29 en 30 augustus wordt in Antwerpen het startschot gegeven voor het nieuwe culturele seizoen. De Cultuurmarkt van Vlaanderen begint zaterdag om 16u op de Grote Markt met een concert met muzikanten uit alle windstreken. Op zondag is de hele binnenstad vanaf 11u het decor van een grote infomarkt met gratis optredens en voorstellingen op verschillende podia. Kleinkunst en poëzie is te bewonderen in de Boerentoren, klassieke muziek in de kapel van de Lessius Hogeschool. 29 en 30 aug., Cultuurmarkt Vlaanderen, centrum Antwerpen. Inl 0032 32039585 en www.cultuurmarkt.be

Kemzeke

Het samenbrengen van kunst en natuur is een van de basisprincipes van de Verbeke Foundation. Het indrukwekkende terrein met verspreid gelegen serres en loodsen ligt zo’n 30 km ten westen van Antwerpen en biedt plaats aan verschillende tentoonstellingen en kunstexperimenten. Op de expositie Artificial Nature stellen dertig kunstenaars(groepen) de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving ter discussie. T/m 15 nov., Verbeke Foundation, Westakker, do-zo 11-18u. Inl 0032 37892207 en www.verbekefoundation.com

Meise

De Nationale Plantentuin in Meise, iets ten noorden van Brussel, klimt langzaam uit het financiële dal. Deze botanische tuin heeft een van de grootste serrecomplexen in Europa, herbergt ruim 18.000 plantensoorten en een van de grootste herbaria ter wereld. Onlangs werden de schitterende serres van de ondergang gered met een nieuw dak. In de tuin staat ook het kasteel van Boechout, tot 1927 het laatste onderkomen van de krankzinnig geworden Belgische prinses Charlotte. Nu exposeert daar Phet Cheng Suor, een Franse kunstenares van Chinese afkomst, met kunstwerken op basis van natuurlijke vezels. T/m 18 okt., Nationale Plantentuin van België, Nieuwelaan 38, dag 9u30-17u30u. Inl 0032 22600970 en www.br.fgo.be

Kassel

Louis Spohr (1784-1859) nam als een van de eersten de dirigeerstok ter hand. Spelers in het orkest zagen dat met vrees aan, bang als ze waren voor een strenge dirigent. In het pas geopende Louis Spohr Museum speelt die stok ook een belangrijke rol. De bezoeker kan er multimediastations mee bedienen waardoor hij als vanzelf in Spohrs leven – en in de vroege romantiek - verzeild raakt. Dat het museum in Kassel staat is niet toevallig: Louis Spohr was er jarenlang Hofkapellmeister. Hij bracht er de opera op een ongekend niveau, componeerde er het ontroerende oratorium Die letzten Dinge en hij bleef er schitteren als vioolvirtuoos. Franz-Ulrich-Str. 6; inl 0049-5617662528 en www.spohr-museum.de.

Bielefeld

Hij is de man die zijn landgenoten graag kaalhoofdig en met open monden portretteert. De geeuwende of schreeuwende types van Fang Lijun luiden de artistieke opleving van China vanaf het midden van de jaren negentig in. De schilder laveert tussen Mao en pop, hij stelt politieke onderdrukking aan de kaak en toont de mens in de massa. Een aan hem gewijde overzichtsexpositie is te zien in de Kunsthalle. Artur-Ladebeck-Str. 5; inl 0049-52132999500 en www.kunsthalle-bielefeld.de.

Berlijn

Op 29 augustus zijn van zes uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts ruim honderd musea per bus-shuttle met elkaar verbonden. Het programma is gewijd aan de ingrijpende veranderingen in de museumwereld twintig jaar na de val van de Muur en het leuke is dat talrijke nieuwkomers meedoen. Inl: 0049-3024749888 en www.lange-nacht-der-museen.de.