SC Heerenveen is karakterploeg zonder creatieve geesten

SC Heerenveen 0 PAOK FC 0

Scheidsrechter: Iturralde Gonzalez. Toeschouwers: 16.000

Gemengde gevoelens maakten zich gisteravond in Friesland meester van Trond Sollied. De 50-jarige coach plaatste zich met SC Heerenveen via een 0-0 gelijkspel tegen het Griekse PAOK FC voor de groepsfase van de Europa League, maar hij wist tegelijkertijd dat de huidige formatie daar eigenlijk weinig tot niets te zoeken heeft. „Het ontbreekt ons duidelijk aan creativiteit”, stelde de Noor in de catacomben van het Abe Lenstra Stadion nuchter vast. „We moeten wachten tot geblesseerde spelers als Mika Väyrynen, Geert Arend Roorda, Arnor Smarason, Viktor Elm en Michal Svec weer fit worden. Maar voor de meesten geldt dat ze nog maanden langs de kant staan. Op dit moment ziet het er dus niet goed uit hier.”

Op een avond waarop de supporters van Heerenveen een klein feestje vierden en de aanhang van PAOK zich afreageerde op een aantal Friese stewards, schetste Sollied de allerminst zorgeloze staat waarin zijn selectie verkeert. De oud-voetballer van Rosenborg BK zou SC Heerenveen het liefst volgens de Friese huisstijl laten spelen. Gedurfd, creatief. Voetbal waar passie vanaf straalt.

In de praktijk is het vooralsnog slechts ‘overleven’. Heerenveen staat in de competitie na vier wedstrijden met vier punten op een dertiende plaats. De ploeg maakte slechts twee doelpunten. Heerenveen had na de 1-1 heenwedstrijd tegen PAOK gisteren in eigen stadion genoeg aan een doelpuntloos gelijkspel. Met kunst- en vliegwerk wist Heerenveen dit resultaat te behalen. PAOK kreeg alleen in de eerste helft via Vladimir Ivic en Georgios Fotakis twee grote kansen. Heerenveen stelde daar zelf weinig tot niets tegenover. Sollied: „Ik kan alleen maar zeggen dat het voetbal qua karakter vandaag super was. Maar ik hoop niet dat we de rest van dit seizoen karaktervoetbal moeten gaan spelen.”

SC Heerenveen verdiende de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s aan transfers van spelers als Klaas Jan Huntelaar, Afonso Alves, Miralem Sulejmani en Danijel Pranjic. Stuk voor stuk creatieve voetballers die het verschil wisten te maken. De kans dat SC Heerenveen nog voor het sluiten van de transferwindow op 1 september een nieuwe topper in huis haalt lijkt klein. De directie van de club heeft eerder al aan trainer Sollied laten weten dat de huidige selectie voldoende kwaliteit zou herbergen.

Probleem is echter dat nieuwe aanwinsten als Michal Papadopulos en Hernan Losada op het middenveld nog allerminst in staat zijn gebleken om het vertrek van de Kroatische topper Pranjic op te vangen. Spelers die dat wel zouden moeten kunnen zitten met langdurige blessures aan de kant. Wat overblijft is een elftal met veelal modale spelers, dat nauwelijks in staat is een kans af te dwingen. „Het bestuur kan dan wel zeggen dat er kwaliteit is, maar ik kan er niet over beschikken! Ik probeer positief te denken, maar ik ben hier aan het schipperen”, stelde Sollied. „De spelers voetballen op een manier die ze niet gewend zijn.”

De club die kort geleden na het winnen van de beker op een roze wolk leefde, staat voor het begin van wat een roerig seizoen dreigt te gaan worden. Plaatsing voor de Europa League zou rust moeten brengen, maar trainer Sollied vraagt zich juist af wat zijn ploeg daar nu te zoeken heeft.