Ramadan zegt dat Rotterdam al eerder aanstuurde op een breuk

Tariq Ramadan beweert dat de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hem in mei heeft aangespoord om zijn werkzaamheden als ‘bruggenbouwer’ voor de gemeente Rotterdam te staken. In een e-mail, die in het bezit is van deze krant, schrijft de moslimfilosoof het vermoeden te hebben dat burgemeester Ahmed Aboutaleb achter dit verzoek zit.

Het Rotterdamse stadsbestuur verbrak vorige week de banden met Ramadan, die was aangesteld als integratieadviseur. De islamoloog zou zijn geloofwaardigheid hebben verloren door een discussieprogramma te presenteren op Press TV, een door het Iraanse regime gefinancierde satellietzender. Het college van bestuur van de EUR deelt deze mening en verbrak eveneens de banden met de gasthoogleraar burgerschap en identiteit. De gemeente betaalde Ramadans leerstoel.

Ramadan vermoedt het slachtoffer te zijn van „een politiek spel”. Als hij bij de gemeente vrijwillig zou opstappen, kon hij in dienst treden bij de EUR en daarnaast mogelijk aan de slag bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Rector Steven Lamberts bevestigt een gesprek met Ramadan te hebben gehad, maar ontkent in opdracht van Aboutaleb te hebben gehandeld. „Het was mijn initiatief, van niemand anders, en bedoeld om Ramadan te behouden voor de Nederlandse universitaire wereld. Ik voorzag dat hij in de aanloop naar de raadsverkiezingen [van maart 2010] nog meer aanvallen vanuit de politiek te verduren zou krijgen, waardoor zijn draagvlak verder zou afbrokkelen.”

Aboutaleb zegt zich „nooit te hebben bemoeid met Ramadans functioneren” bij de Universiteit. Een nadere toelichting wil hij niet geven. Tijdens een raadsdebat in april liet Aboutaleb weten ongelukkig te zijn met Ramadans rol in Rotterdam.

Eerdere artikelen op nrc.nl/binnenland