Popmuziek

De debuutplaat van Mayer Hawthorne, ‘A Strange Arrangement’

Zijn debuutalbum A Strange Arrangement verschijnt begin volgende maand, maar hij wordt nu al de hemel in geprezen: Mayor Hawthorne (9 november, Paradiso). De jonge Amerikaanse multi-instrumentalist beschikt over een soulvolle falset die hij inzet voor zowel ballads als breakbeat. Je slaapkamer knapt er danig van op.

Dat geldt ook voor de Amerikaanse Raphael Saadiq die een van de betere soulalbums van 2008 uitbracht (13 oktober eveneens in Paradiso).

Het najaar is ook het seizoen voor gevoelige singer/songwriters, zoals Wilco (16 november, Paradiso) en Patrick Watson (30 november, Paradiso) en de ijle, sferische klanken van het Deense Efterklang (5 november, Paradiso).

Onze eigen Anne Soldaat (ex-Daryll Ann) die begin dit jaar een prachtige liedjesplaat afleverde, reist in de maand november langs de Nederlandse poppodia. In zijn gevolg zitten onder meer Maurits Westerik van GEM en leden van Johan.

Harder is de muziek van Moke, dat volgende maand een tweede album uitbrengt en daarna op tournee gaat. Uitkijken doe ik naar het debuutalbum maar vooral naar de optredens van Daily Bread, drie Friese tieners die enkele maanden geleden op Noorderslag het systeemplafond eruit speelden.

Danceliefhebbers kijken op hun beurt uit naar het optreden van dubstephelden Skream en Benga, op 6 november in Paradiso, en natuurlijk naar het vijfdaagse dancefestival Amsterdam Dance Event dat in oktober plaatsvindt. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste dancefestivals ter wereld. Dave Clarke, Richie Hawtin en de Nederlanders Armin van Buuren en Sander Kleinenberg organiseren er hun ‘eigen’ avond, maar het festival biedt ook volop ruimte aan aanstormende talenten als dubsteppers Caspa en Martyn. Persoonlijke favorieten Henrik Schwarz en Bugge Wesseltoft zullen samen een set neerzetten – dat wordt er een om naar uit te kijken.

Intussen blijft de markt voor rockhelden van weleer groeien, gezien het aantal (vaak al uitverkochte) concerten in de komende maanden. Fleetwood Mac treedt 15 oktober op in Ahoy; Cliff Richard & The Shadows vieren hun 50ste verjaardag twee keer in Nederland, op 10 en 11 november. Maar de opmerkelijkste aankondiging is deze: Elvis Presley in concert! Het blijkt om een concert te gaan waarbij Elvis vanaf een groot videoscherm zingt, live begeleid door ‘originele’ bandleden. Maar ik vind het naar ‘originele’ zakkenklopperij ruiken.