Overheid bestraft islamschool

De gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs korten het Amsterdamse basisschoolbestuur As-Siddieq op het budget. De vier islamitische As-Siddieqscholen zullen enkele tonnen minder ontvangen, omdat de lessen burgerschap en integratie tekortschieten. Dat hebben de gemeente en het ministerie gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een schoolbestuur op grond hiervan wordt gekort.

Op initiatief van de PvdA werd het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie in de lessen in 2005 een voorwaarde voor bekostiging van een school. In het recente verleden gebeurde dat vooral vanwege fraude.

Emeritus hoogleraar onderwijsrecht Dick Mentink van de Erasmus Universiteit benadrukt dat slechte onderwijskwaliteit op zichzelf geen reden mag zijn om de rijksbekostiging in te trekken. Gebrekkig burgerschaps- en integratieonderwijs is wél een goede reden.

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, PvdA) speelt bij het besluit mee dat As-Siddieq al enkele jaren slecht scoort. Uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat het probleem niet zit in de ‘eindopbrengsten’ – het niveau van de leerlingen in groep acht. Wel schort het op de vier As-Siddieqscholen onder meer aan goede uitleg in de klas en goede zorg en begeleiding.

As-Siddieq kwam twee jaar geleden in het nieuws toen de school enkele honderden leerlingen overnam van drie andere islamitische basisscholen, die hun deuren moesten sluiten vanwege geldgebrek. Ook toen uitten de gemeente en het ministerie hun zorgen. Deze maand schreef een oud-onderwijzer in Het Parool dat niet-moslims niet worden gerespecteerd op As-Siddieq.

Uit een inspectierapport van vorig najaar bleek dat 86 procent van de islamitische scholen sjoemelt met overheidsgeld en dat de helft van deze scholen wordt betiteld als „zwak” of „zeer zwak”. Het schoolbestuur As-Siddieq liet gisteravond weten niet op te zullen stappen en de maatregel „onbegrijpelijk” te vinden.