Op naar het digitale geld - als het er is

Een tsunami zullen we het niet noemen, maar het digitale boek is alomtegenwoordig bij het begin van het nieuwe seizoen. Het Centraal Boekhuis opende deze week het eBoekhuis – om te laten zien dat het bedrijf niet alleen vrachtwagens met papier door het land kan sturen, maar ook eindeloze stromen bytes.

Boekhandels en uitgevers struikelen over elkaar om hun digitaliteit te onderstrepen. Een paar persberichten: De Selexyz-keten is onbetwist de grootste waar het gaat om e-boeken en e-readers, meldt Selexyz. Het Amerikaanse Astak komt met een leesapparaat voor 140 euro, 70 euro goedkoper dan de Amazon Kindle. Bol.com presenteert de e-reader van Sony, die ongetwijfeld de nieuwe standaard in digitaal lezen zal worden. Boekhandel Van Stockum wéét niet eens meer hoeveel e-books het aanbiedt, zo snel groeit de collectie volgens een woordvoerder maandag. De Libris-boekhandels verkochten vóór de zomer al enkele honderden BeBooks. (Voor een verslag van een vakantie met één van die papierloze boeken zie nrcboeken.nl). De bij de Weekbladpers aangesloten uitgeverijen bereiden een grote lancering voor.

Maar zou het ook wat worden? De ebooks die nu te koop zijn, kosten veel: driekwart van de papieren prijs, waardoor je voor bijvoorbeeld de Duivels-vertaling van Dostojevski-specialist Hans Boland nog steeds € 43,95 moet betalen zonder dat je het papier, het bindwerk en de cassette erbij krijgt.

De prijs van een pocket ligt meer voor de hand, en maakt het ebook economisch een stuk levensvatbaarder. Maar dat leidt tot een schrijversopstand omdat de auteurs hun royalty’s dan vrezen te zien verkruimelen. Zoals Christiaan Weijts vorige week in De Groene schreef: ‘Als straks het eBook ineens wél aanslaat, dan zal er iemand zijn die daar een verschrikkelijke smak geld aan gaat verdienen. En het klinkt heel vreemd, maar ik heb zo’n voorgevoel dat die iemand níet de schrijver is’.