NRCBOEKEN.NL

Dan Brown Foto Reuters Writer Dan Brown gestures as he poses during a photocall for the movie "Angels & Demons" at Castel Sant'Angelo in Rome May 3, 2009. After exposing a Church cover-up in "The Da Vinci Code," symbologist Robert Langdon returns to the big screen as an unlikely Vatican ally in the latest movie adaptation of a novel by author Dan Brown. "Angels & Demons," again starring Tom Hanks as Langdon and directed by Ron Howard, premieres in Rome on Monday at a theatre a mile away from Vatican City. REUTERS/Tony Gentile (ITALY ENTERTAINMENT) REUTERS

Memoires Ted Kennedy komen volgende maand

Half september verschijnen zowel in de VS als in Nederland de memoires van de deze week overleden Amerikaanse senator Ted Kennedy, de jongste broer van de in 1963 vermoorde John F. Kennedy en de eveneens vermoorde minister van justitie Robert Kennedy. In het boek beschrijft hij zijn leven na de dood van zijn broers, zijn huwelijk, en zijn rol in politieke kwesties van de laatste vijf decennia, van de strijd om burgerrechten tot aan de verkiezing van Barack Obama. Begin mei werd bij Kennedy een hersentumor vastgesteld, waaraan hij afgelopen dinsdag op 77-jarige leeftijd overleed. Zijn boek verschijnt in Nederland bij Balans. (MS)

Amazon is van plan uitgevers te beboeten

Onlineboekhandel Amazon wil uitgevers beboeten als ze niet op de juiste manier leveren, aldus de Britse krant The Independent. Uit een e-mail van het bedrijf blijkt dat uitgeverijen een boete van minimaal 500 dollar kunnen krijgen als ze niet volgens de door Amazon gestelde voorwaarden leveren. Het internetbedrijf zou de boetes zouden van de openstaande rekeningen willen aftrekken. Met het plan wil Amazon de boeken sneller bij de klanten krijgen, maar critici denken dat de nieuwe regels vooral de kleine, onafhankelijke uitgeverijen zullen treffen. In het Britse vakblad The Bookseller zei een uitgever: „Ik denk dat ze maar wat proberen. Misschien moeten wij hun een boete aanrekenen voor iedere advertentie met een illegale uitgave, voor iedere keer dat zij te laat bij ons bestellen, voor elke door ons betaalde promotie die misloopt?” (HC)

Helena Bonham Carter speelt Enid Blyton in biopic

De Britse actrice Helena Bonham Carter zal de Britse schrijfster van jeugddetectives Enid Blyton vertolken en in een door de BBC geproduceerde biografische film, zo meldt het filmvakblad Variety. Blyton (1897-1968) bleek vorig jaar nog steeds de meest geliefde auteur van Groot-Brittannië, bracht een onderzoek onder Britse volwassen lezers aan het licht. (DL)

Gilbert schrijft vervolg op ‘Eten, bidden, beminnen’.

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert, auteur van Eat, Pray, Love waarvan wereldwijd naar schatting vier miljoen exemplaren over de toonbank gingen, beschrijft in haar nieuwe boek haar huwelijk met de minnaar die de happy ending verzorgde van Eat, Pray, Love, dat Gilberts zoektocht naar geluk beschreef tegen het decor van Italië, India en Indonesië. De in Eat, Pray, Love beschreven reis was het gevolg van een kort, rampzalig huwelijk, en bevat dan ook het stellige voornemen van de schrijfster nooit meer te trouwen. Problemen met de immigratie van haar Braziliaans-Australische minnaar in de VS veranderden dit. Gilbert besloot van de nood een deugd te maken. Het nieuwe boek is een bespiegeling over het huwelijk, ‘deze zeer frustrerende, tegenstrijdige en uiteindelijk interessante menselijke gewoonte’, aldus Gilbert in de New York Times. Het wordt verwacht in 2010. (MS)

Eerste deel van biografie Gerard Reve op komst

Voor dit najaar kondigt Van Oorschot het eerste deel aan van een driedelige biografie van Gerard Reve van de hand van Nop Maas: Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren 1923-1962. Het op 30 oktober te verschijnen deel bevat naar verluidt ‘een schat aan nieuwe gegevens over Reves jeugd, de verhouding tot zijn broer Karel, de worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistische verleden en de godsdienst en over de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk.’ De delen twee en drie worden verwacht in maart en oktober 2010. (DL)

Van Oorschot brengt duizendste boek uit

Bij uitgeverij Van Oorschot verschijnt op vrijdag 29 augustus het duizendste boek sinds de oprichting van het bredrijf in november 1945. Het betreft de briefwisseling tussen dichteres M. Vasalis en haar uitgever Geert van Oorschot, uit de periode 1951-1987. Niet toevallig is het deze maand ook honderd jaar geleden dat uitgever en oprichter Geert van Oorschot (1909-1987) werd geboren. En in 2009 zou dichteres Vasalis eveneens honderd geworden zijn. In De Boekensalon bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam vond gistermiddag een discussiemiddag plaats over uitgeverij Van Oorschot. (DL)

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl.