Niet erg solo

Het belangrijkste nieuws dat de mondiale media beheerst in deze laatste week van augustus betreft uiteraard Laura Dekker, het dertienjarige meisje dat van plan is om met haar acht meter lange bootje Guppy solo rond de wereld te zeilen. Zodra deze augustusmaand is verstreken wil ze vertrekken. Haar reis zal twee jaar duren. Haar ouders vinden het best. De vraag of ze gek zijn geworden beheerst het publieke debat op vijf continenten.

De Raad voor de Kinderbescherming wil ze uit de ouderlijke macht laten ontzetten. Intussen wordt het juridisch allemaal handig geregeld door de advocaat van de ouders. Door alle media-aandacht en ophef is haar reis in elk geval bij voorbaat een stuk veiliger geworden. Ze zal elke meter die ze zeilt worden gevolgd door helikopters van RTL-Boulevard, CNN en Al-Jazeera, de fregatten van de kinderbescherming en justitie en de luxe motorjacht van haar advocaat. Erg solo zal het niet zijn.

In de luwte van deze mediastorm zijn er in deze laatste augustusdagen echter nog twee prijzen uit te reiken. Jan Nagel is terug. De ex-PvdA’er die aan de wieg stond van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland heeft een nieuwe partij opgericht, de Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie (OokU), die de Rita Verdonk-award heeft verdiend voor de meest tot de verbeelding sprekende partijnaam. Andere kandidaten waren de Nieuwe Unie voor Jongeren, Invaliden en Juristen (NuJij) en de Partij voor Regionale en Internationale Media Aandacht (Prima).

En intussen wordt de ov-chipkaart ingevoerd. De reisgegevens zullen zeven jaar worden opgeslagen. Ook abonnementhouders moeten verplicht in- en uitchecken. Maar over onze privacy hoeven we ons geen zorgen te maken, zo verzekeren ons de autoriteiten en de rapporten. De prijs voor het meest geruststellende reisadvies en voor de aandacht voor de privacy van criminelen gaat naar de aanbeveling op pagina 18 van het rapport De OV-chipkaart, de Reiziger en het Vertrouwen dat het adviesbureau ‘inno-V’ opstelde in opdracht van de OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven: ‘Voor opsporingsdoeleinden geldt bovendien: een verstandige crimineel reist op een wegwerpchipkaart en betaalt die met contant geld. Zijn reisgegevens zijn dus niet gamakkelijk te achterhalen in de databases van de vervoerders.’