Michalkov schreef drie keer Russische hymne

Een keertje voor Stalin. Een keertje voor Leonid Brezjnev. En daarna nog een keer voor Vladimir Poetin. De gisteren op 96-jarige leeftijd overleden dichter en schrijver Sergej Michalkov schreef drie keer de tekst van het Russische volkslied. Dat hij daarom door critici werd neergezet als een ordinaire broodschrijver stoorde hem niet. „Ik heb me nooit laten beïnvloeden door de politiek”, vertelde hij in 2003 aan de Russische krant Kommersant, „ik heb alleen altijd mijn vaderland gediend.”

Michalkov, die ook kinderboeken, filmscripts, toneelstukken en romans schreef, was een favoriet van Stalin. Die vroeg hem in 1943 om een tekst voor de Sovjethymne. Nadat de dictator in ongenade was gevallen bij de communistische leiders, herschreef hij in 1977 op verzoek van het politburo en Brezjnev de tekst, die nu een lofzang op Lenin werd, stichter van de Sovjet-Unie. In 2000 werd de oude hymne onder Poetin in ere hersteld, al werden de verwijzingen naar Stalin en Lenin vervangen door een lofzang op de grootheid van Rusland en het Russische volk.

Als lid en later voorzitter van de schrijversbond was hij mede verantwoordelijk voor lastercampagnes tegen dissidente auteurs als Boris Pasternak en Aleksander Solzjenitsyn, die in 1974 werd verbannen. Michalkov is de vader van de bekende filmmaker Nikita Michalkov.