Mannelijk naakt van Sally Mann

‘Ponder Heart’, een foto uit de serie ‘Proud Flesh’ van de Amerikaanse fotograaf Sally Mann. Courtesy Gagosian Gallery Mann, Sally

Naakt komt veel voor in de schilderkunst en de fotografie, maar dan gaat het om de schoonheid van het vrouwelijk lichaam. „Als er al foto’s van een man worden gemaakt, zijn ze vaak homo-erotisch getint”, zegt de bekende Amerikaanse fotograaf Sally Mann in een gesprek met deze krant. „Ik kan het maar weinig terugvinden bij mijn collega’s”, zegt ze. „ Als een vrouw goedkeurend naar een man kijkt, zijn lichaam bestudeert en vastlegt, dan wordt het altijd als brutaal, bijna vreemd ervaren. Doet een man dat bij een vrouw, dan vindt men het heel gewoon.”

Mann exposeert vanaf 15 september in New York haar nieuwe werk: Proud Flesh, een studie van het mannelijk naakt. Model stond haar echtgenoot Larry, die sinds 1996 lijdt aan spierdystrofie. „Zijn spieren functioneren slecht en zijn lichaam wordt steeds zwakker. Ik wilde dat lijf, dat mij al zo lang dierbaar is, vastleggen.”

‘De familie’ en ‘het land’ zijn de belangrijkste thema’s van Mann. In 1992 werd zij, na de verschijning van haar serie Immediate Family, beroemd met beelden van haar jonge kinderen, spelend en soms naakt rondhangend bij haar huis in Virginia. Christelijk-rechtse kringen beschuldigden haar van kinderporno. Haar kinderen hebben geen schade ondervonden, zegt ze, „ dan hadden ze me dat allang naar mijn hoofd geslingerd”.

Op 26 september opent het Fotomuseum Den Haag de tentoonstelling The Family and The Land, waar vijf van de bekendste series van Sally Mann worden getoond.

Cultureel Supplement: Interview, pagina 4-5