Lol met Nutella

Aan alles komt een einde; hoewel, als het tegenzit niet aan je studie – ik moet nog steeds afstuderen. Dit is de laatste aflevering van een stoomcursus koken voor eerstejaarsstudenten. Na vandaag staan jullie er alleen voor. Maar ik weet zeker dat het gaat lukken: simpel, goedkoop, maar vers en lekker koken voor jezelf en je huisgenoten, jaargenoten, dispuutgenoten en andere studievrienden.

In dit slotdeel moeten we het misschien nog hebben over toetjes. Eten studenten eigenlijk toetjes? Voor zover ik me herinner was het in mijn Leidse tijd niet echt en vogue om yoghurt, vla, pap, pudding of ijs op te dienen na de warme prak. Ik durf zelfs niet uit te sluiten dat we dat burgerlijk vonden. Een biertje en een half pakje Gauloises, dát was een toetje.

Nu zijn toetjes niet voor niks bedacht. Ze stellen de daling van de bloedsuikerspiegel uit, die onvermijdelijk volgt na een stevige maaltijd. Tegen zo’n acute sugarblues onderhielden huisgenoot J. en ik een gezamenlijke pot Nutella. Het aardige van zo’n pot is dat-ie het weken, zelfs maanden uithoudt in een keukenkastje zonder overdreven om aandacht te vragen, maar dat-ie bij nacht en ontij voor je klaar staat als je hem nodig hebt.

J. en ik hadden zelfs speciale plastic lepeltjes voor onze Nutella. Lange lepeltjes die gemakkelijk tot onderin de pot kwamen, met een plat rondje aan de onderkant in plaats van een diep ovaaltje, zodat je tong geen moeite hoefde te doen de hazelnootpasta uit de lepel te likken, maar zo’n schep Nutella in je mond aanvoelde als een lolly die vanzelf wegsmolt.

Gek genoeg aten wij Nutella nooit op brood, hooguit smeerden we het wel eens tussen twee mariabiscuitjes voor bij de thee. Maar als we indertijd toetjes hadden gegeten hadden we nog veel meer lol aan onze Nutella kunnen beleven. Het goedje leent zich wonderwel voor desserts waar je dan tegelijkertijd ook het broodnodige fruit mee binnen krijgt.

Bijvoorbeeld: besmeer plakjes bladerdeeg met Nutella, beleg met plakjes peer of appel en bak ze 15 – 18 minuten in een oven op 210 graden.

Of: maak een milkshake van vanille-ijs, Nutella, banaan en melk. Of: verwarm een paar lepels Nutella met een scheutje melk (en eventueel iets alcoholisch) al roerend op laag vuur en gebruik als dip voor aardbeien. Of: bestrijk warme pannenkoeken met Nutella, beleg met frambozen of bramen en een schepje crème fraîche.

Of maak een tosti Nutella-banaan:

Voor 1 persoon:

1 eetlepel hazelnoten

2 (witte) boterhammen

Nutella

1 rijpe banaan, in plakjes

Rooster de hazelnoten in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen en hak de nootjes grof. Besmeer een boterham dik met Nutella. Beleg met banaan, bestrooi met nootjes en dek af met de tweede boterham. Bak de tosti in een tosti-apparaat of gewoon in de koekenpan.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw Nutellarecepten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een milkshake met haar Franse nichtjes.

    • Janneke Vreugdenhil