Linux moet Nokia N900 tot iPhone-killer maken

Nokia probeert zoveel mogelijk buzz te creëren rondom het aanstaande Nokia World-evenement in Stuttgart. Eerder deze week maakte de Finse telefoonfabrikant al bekend dat het een netbook op Windows gaat maken. Gisteren liet de Finse fabrikant weten dat het zijn strategie verandert door voor een ander besturingssysteem te kiezen voor het topmodel smartphone. De nieuwe

nokian900-lg3

Nokia N900Nokia N900

Nokia probeert zoveel mogelijk buzz te creëren rondom het aanstaande Nokia World-evenement in Stuttgart. Eerder deze week maakte de Finse telefoonfabrikant al bekend dat het een netbook op Windows gaat maken.

Gisteren liet de Finse fabrikant weten dat het zijn strategie verandert door voor een ander besturingssysteem te kiezen voor het topmodel smartphone. De nieuwe N900 telefoon, die volgende week officieel wordt geïntroduceerd, draait op Linux Maemo 5. Het is een koerswijziging voor Nokia, dat tot nu toe altijd inzette op Symbian als mobiel OS. Dat was echter niet zo eenvoudig aan te passen naar een handige aanraakgevoelige interface.

Het gevolg was dat een Nokia topmodel als de N97 (een smartphone met touchscreen, werkend op Symbian S60) lang op zich liet wachten. Het marktaandeel van de Apple iPhone kon daardoor verder groeien, net als Google Android.De N97 heeft niet het gebruiksgemak of de finesses van concurrenten als de Apple iPhone of een HTC Hero met Google Android besturingssysteem. Over de verkoopcijfers van de smartphone laat Nokia zich nog niet uit, maar het nieuwe topmodel N900 volgt zijn voorganger wel erg snel op. Dat is niet leuk voor gebruikers die net het kroonjuweel uit de Nokia Store hebben aangeschaft. De N97 krijgt ook nog eens een handzamere ‘mini’-variant.

Aan de andere kant: de N900 is in feite de opvolger van de N800 en N810, een “internet-tablet” dat Nokia op onverklaarbare wijze zonder telefooncapaciteit op de markt bracht en al sinds 2007 op Linux Maemo draait.

De N900 is een apparaat dat wel kan bellen en volwaardige pc-functionaliteit biedt, zegt Nokia. Dankzij de Linux-kern is de bediening een stuk flexibeler dan dat van een Symbian-menu. De look & feel is sterk aangepast aan moderne touchscreenwensen (zie filmpje) en biedt nu flexibele desktops, geavanceerde multitasking en een browser met flash-speler. Zoomen in een browservenster kan door te cirkelen met je vinger op het scherm of door te dubbelklikken. Maemo 5 doet weinig denken aan de traditionele Symbian-bediening die nog wel in de N97 terug te vinden was. Over de beschikbaarheid van applicaties (een Maemo App Store bijvoorbeeld) is nog weinig bekend.

Andere specificaties van de N900: GPS, Wifi, HSDPA 3G (10 Mbit/s down en 2 Mbit/s up), 5 megapixel camera, dezelfde 600 MHz processor als de iPhone, 32 GB flashgeheugen (uitbreidbaar), tot 1 GB werkgeheugen voor applicaties (256 RAM), OpenGL 2.0 voor 3D-weergave en een 3,5 inch touchscreen scherm met 800 x 480 pixels (beter dan de iPhone).

Na de knip een iets flitsender reclamefilmpje over Maemo 5, voor al die Linux-liefhebbers die je in een  nachtclub in New York kunt vinden: