Lange zeiltocht schaadt jong meisje

De zeilreis over de wereld die de 13-jarige Laura in haar eentje wilde maken, is voorlopig van de baan. Een gezinsvoogd zal zo’n solotocht blokkeren.

Laura Dekker blijft voorlopig aan wal. Als ze tenminste het advies van haar advocaat opvolgt en de komende twee maanden meewerkt aan het onderzoek dat de kinderrechter van de rechtbank in Utrecht heeft gelast. „Als Laura meewerkt kan ze straks een voorbeeld zijn voor alle jonge topsporters in Nederland”, aldus advocaat Peter de Lange, die namens de familie Dekker vanmorgen het woord voerde.

Laura was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. „Vanwege alle mediadrukte”, aldus de advocaat. „Dat kun je een meisje van dertien niet aandoen.” Er waren vanochtend tientallen journalisten, fotografen en cameraploegen uit binnen- en buitenland op de zaak afgekomen. Laura’s vader Dick was er wel, maar liet de advocaat het woord voeren.

De kinderrechter besloot dat Laura twee maanden onder toezicht wordt gesteld van Bureau Jeugdzorg. Volgens de rechtbank wijkt een zeiltocht van twee jaar dusdanig af van wat een gemiddeld dertienjarig meisje meemaakt, dat een ernstige bedreiging van Laura’s ontwikkeling te verwachten is. Ook zet de rechtbank grote vraagtekens bij Laura’s vermogen met extreme omstandigheden om te gaan.

In een toelichting op de uitspraak schrijft de rechtbank dat „ouders een grote mate van vrijheid [hebben] bij de opvoeding en verzorging van hun kinderen”. „De overheid mag slechts in uitzonderlijke situaties ingrijpen.” Alleen wanneer sprake is van „grove verwaarlozing” van kinderen kunnen ouders uit de ouderlijke macht worden ontzet. Daarvan is hier geen sprake, aldus de rechtbank. Daarom kozen de rechters voor een mildere maatregel, namelijk voorlopige ondertoezichtstelling.

Richard Bakker, woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming: „De rechter heeft ingezien dat er te veel losse eindjes waren. Ik ben tevreden over de uitspraak.”

Wat betekent de voorlopige ondertoezichtstelling in de praktijk? De ouders van Laura Dekker behouden het ouderlijk gezag, maar dit wordt beperkt door de voorlopige ondertoezichtstelling. Er wordt een gezinsvoogd aangesteld die alle belangrijke beslissingen over Laura neemt. Daaronder vallen zaken als school, gezondheid en uiteraard ook een soloreis rond de wereld in een zeilboot.

In Laura’s geval zal het vooral om overleg tussen vader Dick Dekker en de voogd gaan. Vader Dekker is degene die met de dagelijkse zorg voor Laura is belast. Laura woont bij hem op een boot in de jachthaven van Maurik, bijna recht tegenover Wijk bij Duurstede, waar het tweetal eerder woonde.

De rechtbank in haar toelichting: „De wijze waarop de vader van Laura invulling geeft aan de opvoeding blijkt voor hevige maatschappelijke discussie vatbaar te zijn, maar levert niet op dat hij als een slechte vader kan worden beschouwd.”

Laura’s moeder woont met haar jongere zusje Kim in Friesland. Zij is tijdens de zaak, die in binnen- en buitenland veel stof deed opwaaien, altijd op de achtergrond gebleven. Wel bleek uit de uitspraak vandaag dat zij in een verklaring voor de rechtbank had aangegeven dat zij het plan van haar dochter „eng” vond, maar haar dochter niet wil dwarsbomen in haar plannen.

Laura was aanvankelijk van plan rond 1 september vanuit Nederland te vertrekken. Ze wil het leeftijdsrecord verbeteren, dat sinds gisteren op naam staat van de zeventienjarige Brit Mike Perham. Hij voltooide gisteren zijn wereldreis. De bijna veertienjarige Laura hoopt binnen twee jaar terug te keren van haar wereldreis en dus op zestienjarige leeftijd haar race te hebben voltooid.

De ondertoezichtstelling betekent niet de recordpoging van Laura definitief van de baan is. Als de ondertoezichtstelling na twee maanden wordt opgeheven, dan is Laura volgens haar advocaat van plan haar wereldreis niet in Nederland maar in Portugal te beginnen. Zo omzeilt ze de beruchte Golf van Biskaje, waar in het najaar geregeld zware stormen zijn en veel zeilers in moeilijkheden raken. „De boot wordt dan eerst over de weg op een trailer naar Lissabon vervoerd.”

Advocaat De Lange is „niet helemaal tevreden” over de uitspraak, die wat hem betreft tekort doet aan het feit dat Laura moet worden gezien als een jonge topsporter. „Als een 14-jarige, zonder rijbewijs, op een circuit 300 kilometer per uur rijdt, mag dat kennelijk wel.”