Laatste Ronde voor Popgroep Johan

Popgroep Johan bestaat niet meer. Zanger/gitarist Jacco de Greeuw heeft deze week bekend gemaakt dat de ‘rek eruit is’, en dat hij ‘andere muzikale dingen wil proberen’. Johan speelde zorgvuldig gearrangeerde melodieuze liedjes waar de hoge dunne zang van De Greeuw een verlangende klank aan gaf. De groep kwam oorspronkelijk uit de alternatieve hoek, maar maakte in 2001 een verrassende doorbraak naar het grote publiek, met de cd Pergola. Van die cd werden zo’n 30.000 exemplaren verkocht, optredens op Pinkpop en Lowlands volgden.

De band, die in 1990 door De Greeuw werd opgericht onder de naam Visions Of Johanna en sinds 1996 als Johan bekend is, had een grillige geschiedenis. Er waren verschillende bezettingswisselingen, en de muziek kwam berucht moeizaam tot stand; tussen Pergola en opvolger THX JHN zat vijf jaar, omdat de perfectionistische De Greeuw moeite had een nummer te voltooien.

Over de breuk zegt gitarist Maarten Kooijman: ,,De beslissing om te stoppen kwam van Jacco. Ik vind het heel jammer. We hadden soms moeilijkheden, maar ik zag nog wel een muzikale toekomst voor ons.” Kooijman zong op de laatst verschenen cd, 4 (2009), twee zelfgeschreven nummers. Die samenwerking zal nu niet verder worden uitgewerkt. ,,Ik ga nieuwe muzikale projecten zoeken.’’

Afgezien van enkele tournees door Duitsland, was Johan in het buitenland nauwelijks bekend. Eind jaren negentig was er sprake van een platencontract met de Amerikaanse platenmaatschappij Sire. Sire-oprichter Seymour Stein, ontdekker van onder anderen Madonna, wilde Johans debuut-cd uitbrengen. Kooijman vertelt dat Stein destijds een optreden van Johan in de Tagrijn in Hilversum kwam bekijken, en dat de cd’s met het Sire-label al waren geperst. Om onbekende reden ging de overeenkomst op het laatste moment niet door; de cd’s werden versnipperd.

Vanaf 3 september speelt de band de laatste tournee. ‘Afscheidstour’ klinkt te dramatisch, zegt Kooijman. Ze noemen het ‘De Laatste Ronde’.