Kunstprijs Amsterdam naar Starik, Roosen, en duo Mevis

Het grafisch ontwerpersduo Mevis & Van Deursen, theatermaker Adelheid Roosen en dichter en schrijver Frank Starik ontvangen de Amsterdamprijs voor de kunst 2009. Dat is gisteren tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Muziekgebouw aan het IJ bekend gemaakt.

Elk van de winnaars kreeg een bedrag van 35.000 euro uit handen van burgemeester Job Cohen. De Amsterdamprijs gaat uit van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De jury stond onder voorzitterschap van de kunstenaar/schrijver Maria Barnas.

In het geval van Roosen en Starik prees de jury mede de sociale werking van hun kunst. Roosen werkt in het kader van het collectief Zina met allochtone vrouwen uit de buitenwijken van de stad. Starik heeft de afgelopen jaren grote bekendheid verworven met het project Poule des doods, waarbij een groep dichters voordraagt bij begrafenissen waar verder niemand komt.

De jury noemt Starik „de burgemeester van de achterkant van Amsterdam”. Hij treedt frequent op, zowel solo als met muzikanten, zoals de Willem Kloos Groep, Eerder dit jaar verscheen Stariks roman De Gastspeler, over zijn huis in de Staatsliedenbuurt.

Bij Roosen merkt het juryrapport op: „De gevoelige onderwerpen die zij behandelt getuigen van moed en een scherp inzicht in wat er onder de façade van de zogenaamde open samenleving leeft.” De jury roemt Roosens „open houding, haar betrokkenheid, energie en geestdrift.”

Mevis & Van Deursen is een Amsterdams grafisch ontwerpduo, bestaande uit Armand Mevis en Linda van Deursen. Ze ontwierpen onder meer de visuele identiteit van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, het logo van Viktor & Rolf en het kunsttijdschrift Metropolis M. Volgens het juryrapport slaagt het duo er met zijn boekontwerpen in „werk van de kunstenaar te interpreteren en op een hoger plan te tillen. Mevis & Van Deursen nemen de volle verantwoordelijkheid voor een boek, en voor de kunstenaar en zijn werk. Dat ze niet per definitie uitgaan van wat de kunstenaar wil, maar deze juist confronteren met een mogelijk nieuwe visie op zijn werk, maakt Mevis & Van Deursen buitengewoon.”

Voor de Amsterdamse kunstprijs waren dit jaar verder genomineerd: de graffitikunstenaar Boris Tellegen (Delta), het Calefax Rietkwintet, de beeldend kunstenaar Jonas Ohlsson en de skatedanser Marco Gerris.

De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks door het Amsterdams Fonds voor de Kunst toegekend aan drie kunstenaars of instellingen, ‘als beloning en stimulans voor de artistieke veelzijdigheid van de stad’. Het was dit jaar voor het eerst dat de nominaties openbaar waren en de winnaars pas tijdens de feestelijke uitreiking bekend werden gemaakt. Voorheen behelsde de uitreiking de verlening van een groter aantal prijzen aan tevoren bekend gemaakte winnaars.