Klassiek

De Nationale Reisopera brengt ‘Das Rheingold’ nobody,bn236,one object,bar,gold,metal,precious metal,wealth,ingot,copy space,minted,studio shot
De Nationale Reisopera brengt ‘Das Rheingold’ nobody,bn236,one object,bar,gold,metal,precious metal,wealth,ingot,copy space,minted,studio shot Bananastock

De Nationale Reisopera brengt op 26 september de première van Das Rheingold, het eerste deel van een nieuwe productie van Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen. Ed Spanjaard dirigeert, regisseur is Antony McDonald. Opvoeringen van de Ring zijn zeldzaam, en zeker door een relatief ‘klein’ gezelschap als de Reisopera.

De Nederlandse Opera maakt zich op voor het grootste seizoen ooit: vijftien producties, waarvan acht nieuwe ensceneringen, vijf reprises en twee geheel nieuwe opera’s. Eigenlijk zijn al die nieuwe producties op eigen gronden bijzonder; een grand opéra als La Juive van Halévy (regie: Pierre Audi) zie je zelden, Purcells Dido and Aeneas brengt eindelijk het DNO-debuut van barokspecialist William Christie, Strauss’ Salome wordt geregisseerd door Peter Konwitschny en in Puccini’s La fanciulla del West zingt de Nederlandse topsopraan Eva-Maria Westbroek, die in het fraaie, Frans georiënteerde seizoen van de ZaterdagMatinee ook nog te beluisteren is in de zelden te horen opera La Wally van Catalani. Het monodrama Emilie componeerde Kaija Saariaho speciaal voor Karita Mattila, die het ook in Amsterdam komt zingen.

Het Concertgebouworkest neemt met zijn Mahlerproject vast een voorschot op de Mahlerjaren 2010 en 2011 met o.a. de Tweede en Derde symfonie o.l.v. chef Jansons. Bernard Haitink keert terug in de Kerstmatinee, met Mahler-liederen door Christianne Stotijn. Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest profileert chef Nézet-Séguin zich straks, na het Gergiev Festival, in Negende symfonieën van Mahler, Bruckner en Beethoven. In de eigen programmering van het Concertgebouw recitals van Mark Padmore, Christian Gerhaher en Anne Schwanewilms: een hattrick van lievelingsstemmen. Ook verheugenswaardig: een eigen serie voor Janine Jansen (die in Utrecht ook haar eigen festival heeft), De Wiener met Thielemann (Beethoven), een zeldzaam Chopin-pianorecital van Daniel Barenboim, sopraan Renée Fleming, Haydns Schöpfung met Gardiner, Mozarts Vespers met Iván Fischer, wereldpremières van Otto Ketting en Goebaidoelina. Goed idee: het Noord Nederlands Orkest verkent in een Beethovenfestival de uitersten tussen authentieke en romantische uitvoeringspraktijk. Componisten Stockhausen en Kagel worden in het Muziekgebouw geëerd met een eigen festival (6 februari). Beste nieuws: dit is een subjectief topje van de ijsberg.