Klassiek

The Black and the Beautifull Xynix Xynix Opera Composities:Selim Aziz en Fons Merkies Naar het toneelstuk van William Shakespeare Libretto: Renée van Marissing Regie:Joke Hoolboom Decor:Douwe Hibma Kostuumontwerp:Regina Rorije Geluidsontwerp:Paul Jeukendrup Lichtontwerp:Desiree van Gelder Choreograaf:Cathelijne Gieske Spel/zang:Sinan Vural, bariton - Othello de Moor, televisiemaker Leonie van Veen, sopraan - Desdemona Holland, regisseur en zus van Jago Maaike Widdershoven, sopraan/ Hester Hentzepeter, sopraan - Emilia, ster actrice Mark Omvlee, tenor - Cassio, ster acteur Niek Idelenburg, tenor - Jago Holland, tweederangs acteur en broer van Desdemona Wim Konink - slagwerk Film:Leonie van Veen - bruid Mike Libanon - bruidegom Jeroen van Sleen - blonde man Niek Idelenburg - Jago Duin, Ben van

Othello van Shakespeare speelt zich af in de wereld van de televisie in de versie van Xynix Opera. Het decor van The Black & the Beautiful is een grote videomuur. Vanaf 30 september. Inl: www.xynixopera.nl

Drie vrienden, zes handen, dertig vingers, drie deuren en nog veel meer. Ze slaan, roffelen, vegen, zwiepen, beuken en bezemen. Wie is de snelste, de slimste? Wie durft het langst stil te zijn? Ritmes vliegen je om de oren in Trommelvuur. Vanaf 10 september. Inl: www.jeugdconcerten.nl

Het Concertgebouw brengt muziek voor iedereen en dus ook (soms) voor kleuters. In november speelt een strijkkwartet van het ensemble Amsterdam Sinfonietta Haren en snaren. Inl: www.concertgebouw.nl

‘Eeuwige jeugd’ is het thema van het Rotterdamse Gergiev Festival. Voor de echte jeugd is er een openluchtconcert, een componeerworkshop en een bewerking van Beethovens opera Fidelio door Frank Groothof. Vanaf 30 augustus. Inl: www.gergievfestival.nl.