Jazz/ wereld-muziek

Brad Mehldau

Jazzpianist Brad Mehldau zoekt op de piano naar perfectie. De mooiste noten groepeert hij tot een opwindend verhaal. Zijn modern creatieve jazz vormt een schril contrast met het spervuur aan noten van de oude freejazzer Cecil Taylor. Donderend over de toetsen doet deze steeds weer nieuwe ontdekkingen, met wilde grote halen en knuisten vol vuur. Het solo concert van Mehldau (20 maart), maar ook het nabije concert van Cecil Taylor en drummer Tony Oxley, zijn grote publieke uitvoeringen waarvoor het Bimhuis de krachten bundelt met het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Op het gebied van internationale jazz-zang zijn er komend seizoen twee grote namen te vermelden: Dianne Reeves (19 november in Vredenburg Leidsche Rijn) en Diana Krall, in november tweemaal in het Concertgebouw. December is de maand van bassist Marcus Miller (vier concerten). In februari geeft gitaarvirtuoos Pat Metheny drie concerten, ‘Solo Guitar & Orchestrion’ genaamd. Ook dit najaar: James Carter. Hij bespeelt zo goed als de hele saxofoonfamilie en beheerst alle stijlen zonder dat hij ook maar iemand na lijkt te apen.

September is de maand van mijlpalen voor Han Bennink. Er verschijnen een boek en een film over de jazzdrummer, die bekend staat om zijn associatieve, gedreven manier van spelen en die uit elk voorwerp een ritme weet te halen. Zelf maakte hij met zijn trio een cd, de leidraad voor een tournee.

Een andere eigenzinnige muzikant van eigen bodem is Anton Goudsmit. Op het komende Jazz International Festival (22 t/m 27 september, De Doelen) laat de jazzgitarist, nu als programmeur, zijn favorieten spelen. Het moet „knetteren en broeien”, aldus Goudsmit, dus komen onder meer Flat Earth Society en percussionist Trilok Gurtu.

Het geheel akoestische Portugese kwartet Deolinda mengt traditionele pop en volksmuziek tot een lichte, theatrale en opgewekte fado-variant. Op het podium komt het fictieve personage, de eenzame veertiger Deolinda, tot leven. De muzikanten treden aan in haar huiskamer, met haar bank, tafeltje met bloemen, lamp en vergeelde foto’s (De Doelen, 25 september).

Ook bijzonder zijn de zangkunsten van multi-instrumentalist/zanger Richard Bona. Hij geeft zijn songs uiterst fijnzinnig vorm. De troubadour uit Kameroen zingt in zijn moedertaal Douala – één van tweehonderd Kameroense dialecten, en is een buitengewoon veelzijdig muzikant (tournee 7-10 oktober).