IJsland eist concessies in Icesave-zaak

Nederland en Groot-Brittannië moeten de nieuwe voorwaarden van het IJslandse parlement voor een akkoord over Icesave erkennen, anders is de overeenkomst die de regeringen begin juni sloten niet geldig.

Dit besloot een ruime meerderheid van het IJslandse parlement, dat vanmiddag instemde met een aangepast wetsvoorstel over de terugbetaling van de gegarandeerde spaargelden bij Icesave aan Nederland en Groot-Brittannië. Beide landen hebben geld voorgeschoten dat IJsland op grond van de depositogarantieregeling zou moeten terugbetalen aan spaarders. Zij willen nu dat de IJslandse Staat zijn verplichtingen nakomt.

In juni kwam de IJslandse regering een regeling voor terugbetaling van leningen voor de Icesave-garanties overeen met Groot-Brittannië en Nederland. De voorwaarden van het parlement houden beperkingen hierop in. Den Haag en Londen hebben nog niet gereageerd op deze voorwaarden.

In de stemming vanmorgen steunden uitsluitend de regeringspartijen de aanvullende eisen. De grootste oppositiepartij, de conservatieve Onafhankelijkheidspartij, onthield zich van stemming. Uiteindelijk stemden 34 van de 63 parlementariërs voor, en 14 tegen. De voorwaarden zijn volgens het parlement „een integraal deel” van het akkoord.

De voorwaarden moeten de gevolgen voor het door een diepe financiële crisis getroffen IJsland zoveel mogelijk beperken. Zo wil het parlement de betalingen van rente op de Britse en Nederlandse leningen aan IJsland (respectievelijk 2,3 miljard pond en 1,3 miljard euro) beperken tot maximaal 6 procent van de groei van het IJslandse bbp vanaf 2008.

IJsland moet over zeven jaar beginnen met betaling van rente (5,5 procent) en aflossing en heeft dan acht jaar de tijd. Het parlement stelt dat na deze acht jaar alle verplichtingen moeten vervallen.

Nederland en Groot-Brittannië verstrekken de leningen opdat IJsland zijn verplichting kan nakomen om de ruim 300.000 Icesave-spaarders in beide landen de garantiesom van 20.887 euro te vergoeden voor hun spaargelden. Icesave was eigendom van Landsbanki, die vorig jaar failliet ging en door IJsland werd overgenomen.

Het parlement wil ook dat claims van de IJslandse regering op tegoeden van Landsbanki voorrang krijgen boven claims van andere partijen. De IJslandse regering heeft volgens het Icesave-akkoord zeven jaar de tijd om bezittingen en tegoeden van Landsbanki te gelde te maken. Dit zou volgens de regering ongeveer 75 procent van de som van de Nederlandse en Engelse leningen kunnen opleveren.

Lees meer over Icesave via nrc.nl/economie

    • Jan Gerritsen