Holbrooke en Karzai hebben 'explosief gesprek'

De Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, de diplomatieke zwaargewicht Richard Holbrooke, heeft in een explosief gesprek met de Afghaanse president Karzai zijn zorgen geuit over fraude bij de recente presidentsverkiezingen. Dat meldt de BBC vandaag op basis van hooggeplaatste anonieme bronnen. Het gesprek zou vrijdag hebben plaatsgehad, de dag na de verkiezingen.

Berichten over grootschalige fraude staken meteen na verkiezingsdag de kop op en werden onderschreven door de belangrijkste rivaal van Karzai, Abdullah Abdullah. Maar niet eerder heeft een hoge westerse functionaris zo direct zijn twijfels geuit over het eerlijke verloop van de verkiezingen.

Holbrooke zou in het gesprek tot tweemaal toe hebben geopperd dat een tweede verkiezingsronde wenselijk is om de geloofwaardigheid van het democratische proces te redden. Volgens de Afghaanse wet is een tweede ronde alleen nodig als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt. Met 17 procent van de stemmen geteld staat Karzai nu op 44,8 procent en Abdullah op 35,1 procent.

Het gesprek vrijdag duurde maar dertien minuten. Holbrooke zou zich met name geklaagd hebben dat medewerkers van Karzai stembussen hebben volgestopt met valse biljetten – een beschuldiging die grote woede bij de president zou hebben gewekt.

Een woordvoerder van Karzai ontkent dat het gesprek hoog opliep. De Amerikaanse ambassade in Kabul wil alleen zeggen dat er niet geschreeuwd is en dat Holbrooke niet is weggestormd.

Begin 2008 vond een vergelijkbaar incident plaats, toen toenmalig senator Joe Biden, de huidige vice-president, tijdens een formeel diner met Karzai de corruptie in het land aan de orde stelde. Toen Karzai ontkende dat er van corruptie sprake was, en dat hij er hoe dan ook geen schuld aan had, stond Biden boos van tafel op met de mededeling „Dit diner is voorbij” – waarop hij het paleis verliet.