Gekidnapte baart twee kinderen

Een Amerikaanse vrouw die in 1991 als elfjarig meisje ontvoerd werd, is woensdag vrijgekomen na achttien jaar vastgehouden te zijn door een stel waarvan de man twee kinderen bij haar verwekte.

De nu 29-jarige Jaycee Dugard en haar twee kinderen (van 11 en 15 jaar) werden door Phillip en Nancy Garrido opgesloten in wat de politie gisteren „een tuin binnen een tuin” noemde. In de achtertuin van hun huis in Antioch, Californië, werd een met zeildoek afgeschermd complex van tentjes en hokken aangetroffen. De kinderen zijn niet naar school geweest en hebben voor zover bekend ook nooit een dokter gezien.

De man, die in 1971 veroordeeld werd voor verkrachting, liep dinsdag in de gaten toen hij religieuze pamfletten uitdeelde op de campus van de universiteit van Berkley. Garrido deed dit in bijzijn van de twee in gevangenschap geboren kinderen. Een agent hield hem staande, vroeg hem zich te identificeren en ontdekte dat hij een zedendelinquent was, die zich niet alleen met kinderen mocht ophouden.

De volgende dag moest Garrido zich melden bij de reclassering. Dat deed hij, in bijzijn van zijn vrouw en Dugard en haar twee kinderen. Garrido biechtte het verhaal op, waarop hij samen met zijn vrouw werd gearresteerd.

Garrido belde gisteren vanuit de cel met de lokale radio. „Het is iets walgelijks wat er in het begin gebeurde”, zei hij, om te vervolgen dat als mensen de rest van het „hartverwarmende verhaal” hoorden, ze zouden begrijpen dat „mijn leven is rechtgezet”. (AP)