Fissler doet wat Tefal vertikt

De drukpannenprijs van Fissler is hoger dan die van Le Pentole. Foto Wouter Klootwijk Klootwijk, Wouter

Verslaggevers van de krant hebben invloed. En dus de krant zelf. Want NRC Handelsblad hoeft maar te kikken of daar is een nieuwe pan. Nee, daar zijn twee nieuwe pannen en je maakt er makkelijk vier van.

Fissler heeft ze even voor ons gemaakt, „naar aanleiding van uw wens om weer een set te hebben van een snelkookpan en een snelbraadpan”. Het staat in een e-mail van de Nederlandse importeur van Fissler-pannen, die zegt onze wensen te gehoorzamen.

Wensten wij het dan?

Het zat een tikje anders. Tefal verkocht in het verleden twee pannen met één drukdeksel. Een grote pan en een veel kleinere.

Maar de klad kwam erin, er wordt niet meer snel gekookt, men dacht misschien wel dat je in een snelkookpan geen slow food bereiden kan. Maar dat kan juist wel! Snelkookpannen worden nu opnieuw ontdekt en opnieuw gewaardeerd. Ook door NRC-lezers.

Een lezer uit Duivendrecht, door deze rubriek attent gemaakt op de oerdrukpan l’Authentique van Seb uit Frankrijk, mailt dankbaar dat het hem gelukt is van een taai rund een geheel nieuw gerecht te maken in zijn snelkoker.

In snelkokers gaat het soms helemaal niet snel, maar worden onmogelijk taaie beesten zo mals als jong gestoofd. Ideaal ook, een drukpan voor Irish stew met schaap. Volgens Fissler wordt gemiddeld (!) tot 70 procent kooktijd bespaard in een drukpan. Dat is overdreven, maar sparen doet ie.

Tefal Nederland (van Seb) gelooft er niet meer in en vertikt het zelfs om de Authentique naar hier te halen. Een paar kookwinkels (Utrecht en Amsterdam) importeren hem daarom op eigen houtje en wekelijks komen er nieuwkokers om vragen.

Ook de set van twee pannen met één drukdeksel van Tefal is niet meer te krijgen. En dat, stond hier eerder geschreven, is jammer.

Grote drukpannen zijn er veel, stuntkruideniers hebben er elk jaar wel één in de aanbieding. Maar kleine zie je niet vaak en juist met kleine drukpannen kun je snelle kunstjes uithalen, ze zijn door het geringere volume veel eerder op druk. Waar zijn die?

Hierzo, zegt Fissler. Nieuw ontwerp en meteen het setje waar Tefal geen brood meer in ziet. Twee pannen in de vorm van de klassieke oranjerode aardewerken bloempot, met maar één deksel. De kleinere heeft een bobbeltjesbodem. Dezelfde als die in de klassieke onverwoestbare bakpan van Fissler. En zo komt de importeur in zijn enthousiaste e-mail tot vier pannen. Het zijn er zelfs vijf eigenlijk. De kleine is hapjespan, koekenpan en een snelbraadpan. De grote is een gewone kookpan voor soep en een snelkoker.

Prachtig. Maar opeens, dankzij Fissler, is Le Pentole goedkoop. Le Pentole zit ook slimmer in elkaar. Dertig jaar geleden ontwierp een Italiaan een serie pannen die allemaal, van de kleinste tot de grootste, tot snelkookpan kunnen worden getransformeerd door een drukdeksel. Een deksel die op alle pannen past. Heel mooi, degelijk en doodsimpel. Maar een tikje aan de dure kant.

Ze waren even uit productie maar zijn terug op de markt (zie NRC Handelsblad van 19 juni). Het drukdeksel kost bijna 130 euro, een pan eronder kost op z’n minst 80 euro. Een complete l’Authentique heb je al voor net geen 100 euro. Maar kijk dan wat Fissler voor zijn roestvrijstalen bloempotten vraagt. Dit najaar wordt er even mee gestunt en is een set van 2 pannen met een deksel voor 300 euro te koop, daarna moet er bijna 420 euro voor worden betaald. Een prijs die je meteen naar de Pentolewinkel jaagt, daar heb je wat je het beste past voor zo’n beetje de helft.

Wouter Klootwijk