Exotica

Portret Moctezuma door Antonio Rodrigue Foto British Museum Het British Museum in Londen brengt een grote show over Moctezuma, de laatste vorst van de Azteken (1502-1520).

Mexico in Parijs, China in Brussel, Oman in Amsterdam; het zijn nog steeds hele landen of culturen die de meeste grote tentoonstellingen in etnografische musea aanpakken. De grootste gaat over China, waaraan het Belgische festival Europalia dit seizoen gewijd is. In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel is vanaf 10 oktober Zoon van de hemel te zien, een expositie over Chinese keizers vanaf 3500 v. Chr. Op 14 oktober volgt Het Orchideeënpaviljoen, over het Chinese schrift. China is ook het onderwerp van de nieuwe tentoonstelling De Qi van China in het kindermuseum van het Tropenmuseum (vanaf 9 oktober).

Het Wereldmuseum in Rotterdam gaat dit najaar na een lange verbouwing weer open. De eerste expositie gaat over Oceanië. Wie daar niet op wil wachten, kan nu al terecht in de Kunsthalle in Bonn, waar vandaag een tentoonstelling opent over ontdekkingsreiziger James Cook. De expositie James Cook und die Entdeckung der Südsee toont voorwerpen die Cook van zijn expedities in de Zuidzee meenam en die over musea over de hele wereld verspreid zijn geraakt.

Aan het expositieaanbod van veel musea is nog steeds de koloniale geschiedenis af te lezen. Het Afrika Museum in het Belgische Tervuren brengt in 2010 een grote tentoonstelling over Congo. Het Tropenmuseum in Amsterdam besteedt vanaf 6 november onder de titel De kunst van het overleven aandacht aan de marroncultuur uit Suriname. In het museum Volkenkunde in Leiden opent op 14 oktober Sumatra tercinta - het geliefd eiland. Het Centraal Museum in Utrecht ten slotte brengt vanaf 16 oktober Beyond the Dutch, over ‘Indonesië, Nederland en de beeldende kunsten, van 1900 tot nu’.

Het meest tentoongestelde land is dit seizoen Mexico. Het British Museum in Londen brengt een grote show over Moctezuma, de laatste vorst van de Azteken (1502-1520). Het Parijse Musée du Quai Branly wijdt zijn najaarstentoonstelling aan de oude stad Teotihuacan, waar recentelijk opgravingen zijn gedaan. Het Museum Volkenkunde Leiden concentreert zich op de Maya’s en het voor hen magische jaar 2012. En in 2010 brengt het Wereldmuseum een expositie over de naburige Inca’s en hun mensenoffers.