Cabaret

Diederik van Vleuten had nog wel één nieuw duoprogramma willen maken, maar Erik van Muiswinkel houdt zijn agenda vanaf volgend jaar liever vrij voor andere activiteiten. Daarvan gaat vooral de televisie profiteren.

Maar eerst gaan Van Muiswinkel en Van Vleuten nog tot eind dit jaar op tournee met het compilatieprogramma Mannen, het allerbeste waarin hoogtepunten uit hun vijf vorige shows in een nieuwe context komen te staan. Hopelijk dus ook met de onvergetelijke Paul van Vliet-imitator uit China, die naar Nederland is gevlucht omdat de Chinese autoriteiten een heksenjacht op Paul van Vliet-imitatoren hebben geopend.

Het aantal cabaretiers van enig belang is in Nederland intussen de honderd ruimschoots gepasseerd, maar verschil moet er zijn. Van de Grote Drie viert Freek de Jonge in november zijn veertigjarig jubileum met een voorstelling die voorlopig Ingelaste voorstelling heet.

Youp van ’t Hek begint in september met de try-outs voor zijn nieuwe solo Omdat de nacht.... Theo Maassen, de aanstormende derde, speelt een reprise van zijn gespierde voorstelling Zonder pardon.

Nieuwsgierig makend is ook Van Hunebed tot Hyves, waarin George van Houts en Tom de Ket samen met twee gastactrices en een per avond verschillende gastacteur een canon van de Nederlandse geschiedenis spelen. Op het snijvlak van toneel en cabaret, net als Reis om de wereld in 80 dagen, een spektakel van het Zuidelijk Toneel met versterking van de luidkeelse Bert Visscher en de mannen van de aandacht trekkende groep NUHR.

Alle genomineerden voor de Poelifinario, die binnenkort wordt uitgereikt voor de beste cabaretvoorstelling van vorig seizoen, hernemen hun door de jury uitverkoren programma: Lenette van Dongen (Nikè), Ronald Goedemondt (Dedication), Wim Helsen (Het uur van de prutser), Kasper van Kooten (Veelvraat), Lebbis (Hoe laat begint het schieten) en het vooral fysieke duo Schudden (Ruis).

Bewezen successen, naast al het nieuwe dat ons onder meer te wachten staat van Vincent Bijlo, Marc-Marie Huijbregts, Jeroen van Merwijk, Sanne Wallis de Vries en de duo's Mike & Thomas en Droog Brood. Een extra zware taak heeft Jan-Jaap van der Wal: hij maakt dit jaar zijn tweede oudejaarsconference.