boekberichten

Memoires Ted Kennedy komen volgende maand

Half september verschijnen zowel in de VS als in Nederland de memoires van de deze week overleden Amerikaanse senator Ted Kennedy, de jongste broer van de in 1963 vermoorde John F. Kennedy en de eveneens vermoorde minister van justitie Robert Kennedy. In het boek beschrijft hij zijn leven na de dood van zijn broers, zijn huwelijk, en zijn rol in politieke kwesties van de laatste vijf decennia, van de strijd om burgerrechten tot aan de verkiezing van Barack Obama. Begin mei werd bij Kennedy een hersentumor vastgesteld, waaraan hij afgelopen dinsdag op 77-jarige leeftijd overleed. Zijn boek verschijnt in Nederland bij uitgeverij Balans.

Vervolg op ‘Eten, bidden, beminnen’.

Elizabeth Gilbert, auteur van het boek Eat, Pray, Love waarvan wereldwijd naar schatting vier miljoen exemplaren over de toonbank gingen, beschrijft in haar nieuwe boek haar huwelijk met de minnaar die de happy ending verzorgde van Eat, Pray, Love, dat Gilberts zoektocht naar geluk beschreef tegen het decor van Italië, India en Indonesië. De in Eat, Pray, Love beschreven reis was het gevolg van een kort, rampzalig huwelijk en bevat het stellige voornemen van de schrijfster om nooit meer te trouwen. Problemen met de immigratie van haar Braziliaans-Australische minnaar in de VS veranderden dit. Gilbert besloot van de nood een deugd te maken en weer te trouwen. Het nieuwe boek is een bespiegeling over het huwelijk, ‘deze zeer frustrerende, tegenstrijdige en uiteindelijk interessante menselijke gewoonte’, aldus Gilbert in de New York Times. Het vervolg wordt verwacht in 2010.

Eerste deel biografie Gerard Reve op komst

Voor dit najaar kondigt uitgeverij Van Oorschot het eerste deel aan van een driedelige biografie van Gerard Reve door Nop Maas: Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren 1923-1962. Het op 30 oktober te verschijnen deel bevat naar verluidt ‘een schat aan nieuwe gegevens over Reves jeugd, de verhouding tot zijn broer Karel, de worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistisch verleden, zijn godsdienst en de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk.’ De delen twee en drie worden verwacht in maart en oktober 2010.

M.m.v. Hans Cottyn, Dirk Leyman en Maartje Somers.

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl.