Bewind Honduras doet eigen voorstel

Het interim-bewind in Honduras heeft gisteren in Washington een voorstel gedaan om uit de politieke impasse te geraken die twee maanden geleden ontstond toen de linkse president Zelaya door het leger het land werd uitgezet. Volgens dat plan accepteren de nieuwe machthebbers voor het eerst een terugkeer van Zelaya, alleen niet als president, zoals de internationale gemeenschap eist.

Interim-president Micheletti zou bereid zijn af te treden en plaats te maken voor een derde partij, die bepaald zou worden „door de grondwet”. Dit is waarschijnlijk de voorzitter van het hooggerechtshof. Zelaya kan volgens het plan alleen terugkeren naar het land als hij alle aanspraak op de macht opgeeft. In ruil wordt hem gedeeltelijke amnestie toegezegd voor de misdaden waarvoor hij is aangeklaagd. De rechterlijke macht is, evenals Congres en leger, loyaal aan de nieuwe machthebbers.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die Honduras na de coup royeerde als lid, verwierp het voorstel en blijft aandringen op acceptatie van haar plan, dat voorziet in een terugkeer van Zelaya, maar met minder macht. Eerder deze week reisde een door de OAS gesteunde delegatie van zeven ministers van Buitenlandse Zaken naar Tegucigalpa om dit uit te leggen. Zij keerde onverrichter zaken terug.

Tegelijkertijd voeren de Verenigde Staten de druk op het nieuwe bewind op. Washington verstrekt geen visa meer aan Hondurese burgers. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt de verwijdering van Zelaya te veroordelen als ‘militaire coup’ waardoor het land geen aanspraak meer kan maken op 135 miljoen dollar ontwikkelingshulp. (AP, Reuters)