Bankrekening van Bernanke gekraakt

De portemonnee van zijn vrouw werdgestolen in een Starbucks op Capitol Hill in Washington DC, en een jaar later blijkt zelfs de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke niet veilig te zijn voor identiteitsfraude. Hij is een van de honderden slachtoffers van een bende die voor meer dan 2,1 miljoen dollar heeft gestolen van honderden mensen en financiële instellingen.

Spoedig na de diefstal van de portemonnee van Anna Bernanke, waarin onder meer haar identiteitskaart, creditcards en haar cheques zaten, begon iemand geld te innen. De beroving van de Bernankes werd daarna onderdeel van een onderzoek naaridentiteitsfraude dat de Amerikaanse justitie eerder al was begonnen.

De fraudeurs combineerden ouderwets zakkenrollen met hightechtechnieken om bankrekeningen te plunderen. Hoofdverdachte Austin Gray is opgepakt en heeft in juli in de rechtbank van Virginia schuld bekend. Hij huurde zakkenrollers in en liet de banktransacties uitvoeren. Austin Gray streek zelfd een deel van de winst op.

In een verklaring aan het weekblad Newsweek zegt Ben Bernanke dat identiteitsfraude een misdaad is die jaarlijks miljoenen Amerikanen treft. „Mijn gezin is slechts een van de vijfhonderd slachtoffers van deze bende”, zei hij. Hoeveel geld er is gestolen van de bankrekening van de Bernankes is niet bekend. Banken draaien voor het grootste deel van de verliezen op, omdat ze hun rekeninghouders de illegale afschrijvingen moeten vergoeden.