Zeilmeisje gestopt in Britse haven

De 13-jarige Laura Dekker, die twee jaar solo rond de wereld wil zeilen, is al vaker in aanraking gekomen met instanties die haar willen afhouden van riskante solotochten.

Zo is Laura eerder door Nederlandse autoriteiten tegengehouden toen zij alleen op het IJsselmeer of langs de Nederlandse kust zeilde. Dit bevestigt haar advocaat Peter de Lange: „Havenmeesters vroegen zich af of het in de haak was. Zo’n jong meisje alleen op een boot valt op. Na contact met haar vader lieten ze haar dan gewoon gaan. Het leverde juridisch nooit een probleem op, want het is niet illegaal.”

Dit voorjaar werd ze ook door de Britse autoriteiten tegengehouden toen ze in haar eentje van de Engelse zuidkust terug naar Nederland wilde zeilen. Haar vader, Dick Dekker, weigerde in eerste instantie haar in de Engelse havenplaats Lowestoft te komen ophalen, maar werd daartoe gedwongen omdat de Britse autoriteiten zijn dochter anders niet wilden laten gaan. Vervolgens liet hij haar toch alleen terugzeilen naar Nederland. „Dat is ook helemaal niet strafbaar, niet van hem en niet van haar”, aldus advocaat De Lange, die niet uitsluit dat Laura werd tegengehouden „na een tip uit Nederland”.

Laura zou tijdens het oponthoud in Zuid-Engeland even in een kindertehuis zijn geplaatst, maar dat wil de advocaat niet bevestigen. „Laten we het erop houden dat er even op haar is gelet.” De Lange verdedigt vader en dochter in een zaak bij de Utrechtse kinderrechter rond het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming om Laura’s ouders tijdelijk uit de ouderlijke macht te ontheffen.

Jong meisje: pagina 2

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Lowestoft

In het bericht Zeilmeisje gestopt in Britse haven (27 augustus, pagina 1) staat ten onrechte dat Lowestoft aan de Britse zuidkust ligt. Lowestoft ligt aan de oostkust.