Wrijving tussen Irak en Syrië over aanslag

Bagdad. Irak heeft zijn ambassadeur uit Syrië teruggeroepen uit protest tegen de Syrische weigering twee vermeende Iraakse Ba`athleiders uit te leveren die achter de zelfmoordaanslagen bij de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken in Bagdad zouden zitten. Bij die aanslagen vielen vorige week 100 doden. Een opgepakte Ba`athist `bekende` enkele dagen geleden op de Iraakse tv de organisator van de aanslag op het ministerie van Financiën te zijn. Damascus eist bewijs. Dinsdag eiste Al-Qaeda-in-Irak de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Gisteren werd ook bekend dat de Iraakse geestelijke en politicus Abdul Aziz al-Hakim aan de gevolgen van longkanker is overleden in de Iraanse hoofdstad Teheran. Hakim was een van de invloedrijkste sji`ieten van Irak en leider van de Islamitische Opperste Raad van Irak (ISCI). Naar verluidt zal Abdul Aziz` zoon hem opvolgen als partijleider, maar waarnemers sluiten niet uit dat er binnen de ISCI een machtsstrijd uitbreekt.