Vergeten vissoep

Mailtje van oud-dispuutsgenoot N.: ‘Hee Janneke, lang niet gezien. Je verhalen over de studentenkeuken doen me denken aan de vissoep met rouille die jij ooit voor ons maakte. Kun je die uit studentennostalgie nog eens uit je geheugen opdiepen?’

Verdraaid. Die vissoep. In geen vijftien jaar aan gedacht en pling, daar had je hem. Alsof het gisteren was. Eerst alleen de smaak, die voornamelijk bepaald werd door de indringende aanwezigheid van meerdere tenen rauwe, geperste knoflook in de rouille. Daarna een beeld. De ansichtkaart die mijn broer me stuurde met daarop het recept van de vissoep die ik bij hem had gegeten en zo lekker vond dat ik hem onmiddellijk wilde reproduceren; een olijk visje in de kantlijn getekend. Tot slot kropen flarden recept mijn geheugen binnen. Ui, ansjovis, tomatenpuree, bouillonblokjes, mayonaise, knoflook.

Telefoontje naar mijn broer: „Hee broer, herinner jij je die vissoep nog die we vroeger weleens maakten?” „Bedoel je die met rouille?” „Ja die!” „Ik bel je zo terug.” Een kwartier later las hij me het recept voor, opgediept uit de multomap waarin hij ooit recepten verzamelde en die zijn emigratie naar Frankrijk wonderlijk genoeg overleefd had.

Die avond aten m’n broer en ik beiden vissoep; hij in Parijs, ik in Den Haag. Heerlijk, die studentennostalgie. En dank je wel N., voor het duwtje.

In het oorspronkelijke recept (mijn broer weet niet meer uit welk tijdschrift hij het scheurde) gaat scholfilet. Maar ik gebruikte er destijds goedkopere vis voor als koolvis, makreel en zelfs tonijn uit blik. Ook maakte ik de rouille niet van eidooiers en olie, maar gewoon van mayo uit een pot. Zolang die van fatsoenlijke kwaliteit is, gaat dat prima.

Voor 2 (als hoofdmaaltijd) – 4 (als voorgerecht) personen:

1 eetlepel olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 ansjovisjes uit blik of pot, kleingesneden (de rest is lekker bij de borrel)

3 - 4 tenen knoflook, fijngehakt

1 klein blikje tomatenpuree

1 laurierblad

250 ml droge witte wijn

2 (vis)bouillonblokjes

300 - 500 gram visfilet, in dobbelstenen

150 ml mayonaise

1 eetlepel paneermeel

4 (oude) witte boterhammen

Verhit de olijfolie in een soeppan en laat hierin de ui en ansjovis op laag vuur 5 minuten fruiten. Voeg 1 teen fijngehakte knoflook toe, de helft van de tomatenpuree en het laurierblad en bak een paar minuten mee. Voeg de witte wijn, de bouillonblokjes en 800 ml water toe en breng aan de kook. Draai het vuur weer laag en laat 10 minuten koken. Voeg de vis toe en kook die nog 5 minuten zachtjes mee. Roer intussen de rest van de tomatenpuree, de knoflook en het paneermeel door de mayonaise. Maak op smaak met peper. Rooster de boterhammen en verdeel over diepe borden. Schep er de vissoep op en geef de rouille apart erbij.

Janneke Vreugdenhil

Heb jij vragen? Stel ze op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een milkshake met haar nichtjes.