Verdachte gepakt in zaak crèche-eigenaar

De man die de 32-jarige eigenares van een kinderdagverblijf zou hebben doodgestoken, is gearresteerd in Amsterdam. Dit heeft het politiekorps Amsterdam-Amstelland gisteren bekendgemaakt.

„We zijn erg opgelucht dat de verdachte is aangehouden”, verklaarde een woordvoerder van de politie gisteren. „Maar het onderzoek gaat door en zal nog enkele weken, misschien zelfs maanden vergen.” De 41-jarige man van Turkse komaf heeft geen bekentenis afgelegd en over zijn motieven is niets bekend.

Twee surveillerende politieagenten werden gistermiddag in Amsterdam-West door een voorbijganger geattendeerd op een man die voldeed aan het signalement van de verdachte. Maandagavond had de politie in een opsporingsbericht op verschillende tv-zenders de identiteit van de verdachte bekendgemaakt, met volledige naam en foto. De voorbijganger had de man daardoor herkend en zei de agenten dat zij even om de hoek moesten kijken.

Uiteindelijk vonden de agenten de verdachte, die illegaal in Nederland verblijft, in het Erasmuspark. De man is volgens de politie gevaarlijk en heeft zich eerder schuldig gemaakt aan geweldsdelicten. Maar gisteren ging de verdachte rustig mee, vertelde de woordvoerder: „Hij zei: ‘Ik ben degene die jullie zoeken.’ Hij had zijn foto al gezien op internet.”

Arzu Erbas, eigenares van kinderdagverblijf Moeders Schoot, werd twee weken geleden neergestoken. Dat gebeurde op de parkeerplaats voor het dagverblijf, vlak nadat ze dit had afgesloten. Erbas overleed later in het ziekenhuis. Haar dood was een schok in stadsdeel Geuzeveld-Slotermeer, waar zij twee crèches runde.

De verdachte, die volgens de politie verslaafd is, zou Erbas met een mes hebben opgewacht. Toen hij wegrende, werd hij door enkele getuigen herkend. De verdachte kende Erbas niet en er is geen relatie tussen zijn daad en de crèche.