Veel eiwit is slecht voor bloedvaten

Rotterdam, 27 aug. - Een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwit is slecht voor de bloedvaten. Althans bij muizen. Bij mensen hebben dit soort diëten altijd een zekere populariteit, maar langlopend onderzoek naar de effecten op bloedvaten is niet bekend. Groepen muizen die gevoelig zijn voor aderverkalking kregen een dieet met ofwel 43 procent koolhydraat, 15 procent eiwit en 42 procent vet, of met 12 procent koolhydraat, 45 procent eiwit en 43 procent vet. De in het bloed gemeten waarden voor onder andere cholesterol veranderden wel wat, maar verschilden niet alarmerend. Verrassend was daarom, schrijven de onderzoekers van Harvard Medical School deze week online in de Proceedings of the National Academy of Sciences, dat de muizen in de hoog-eiwitgroep flink meer last had van vetafzettingen in de slagaderen. En ook hun regeneratievermogen van bloedvaten was aangetast.