Taiwan worstelt met komst dalai lama

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft vandaag met tegenzin ingestemd met een bezoek van de dalai lama aan het door de orkaan Morakot getroffen zuidelijk deel van zijn land. De dalai lama was uitgenodigd door de Democratische Progressieve Partij (DPP), de belangrijkste oppositiepartij in Taiwan.

Het besluit van president Ma, die ook de leider is van de Kuomingtan-partij, om de dalai lama toe te laten, brengt hem in problemen met China dat Taiwan claimt als deel van de Volksrepubliek. In Peking is nog niet gereageerd op het bezoek dat is gepresenteerd als „volstrekt religieus en niet politiek”. In 1997 en 2001 protesteerde de Volksrepubliek heftig tegen bezoeken van de dalai lama aan Taiwan.

Sinds zijn aantreden in 2008 is Ma’s beleid gericht op het verder versterken van de banden met Peking. Vorig jaar weigerde hij de dalai lama een visum om Peking niet te ontrieven.

Na de orkaan op 8 en 9 augustus waarbij 670 mensen om het leven kwamen is president Ma in politieke moeilijkheden gekomen. Zijn positie is verzwakt omdat zijn regering de hulpverlening te laat en met te weinig middelen en mankracht in gang gezet zou hebben. Ma heeft al drie maal in het openbaar zijn excuses aangeboden.

Hoewel zijn relatie met Peking door de komst van de dalai lama onder druk staat, kon hij volgens analisten in de Taiwanese hoofdstad Taipei niet anders dan instemmen met het bezoek. De dalai lama heeft op Taiwan een grote aanhang. Miljoenen Taiwanezen zijn boeddhistisch en daarnaast bevindt zich op het eiland een grote gemeenschap van Tibetanen.

Het initiatief om de dalai lama uit te nodigen was afkomstig van burgemeesters en andere functionarissen in het rampgebied, die allemaal lid zijn van de DPP, die fel gekant is tegen het pro-China-beleid van Ma’s Kuomingtan.