Sony Reader Pocket & Touch edition

Elektronicafabrikant Sony en webwinkel Bol.com proberen samen de digitale boekenmarkt “open te breken”  Geïnspireerd door het succes van de  Kindle reader (van de Amerikaanse webwinkel Amazon), stemde Sony de introductie van twee nieuwe ebookreaders af met Bol.com, dat vanaf deze week op grote schaal online digitale boeken gaat verkopen. Bol begint met 1.500 Nederlandstalige digitale

sony-readers-prs-300-prs-600

Elektronicafabrikant Sony en webwinkel Bol.com proberen samen de digitale boekenmarkt “open te breken”  Geïnspireerd door het succes van de  Kindle reader (van de Amerikaanse webwinkel Amazon), stemde Sony de introductie van twee nieuwe ebookreaders af met Bol.com, dat vanaf deze week op grote schaal online digitale boeken gaat verkopen.

Bol begint met 1.500 Nederlandstalige digitale boeken en geeft er een aantal gratis weg. De webwinkel telt ook 100.000  Engelstalige digitale boeken, maar daar zitten veel titels bij als “The 2009-2014 World Outlook for Non-Residential Construction and Engineering.”

Nieuwe readers

En hoe werken de nieuwe e-bookreaders van Sony?  De belangrijkste eigenschap lijkt hun prijskaartje. De kleine PRS-300 lezer (‘Pocket edition’) kost 199 euro, en dat is te beschouwen als een prijsdoorbraak in het elektronisch lezen. Voor dat geld heb je een 5 inch schermpje met elektronische inkt (zwart wit, met 8 grijstinten). De ingebouwde 512 MB geheugen is volgens Sony voldoende voor 320 boeken. Een gemiddeld digitaal boek zonder afbeeldingen is een paar MB in omvang.

Navigeren gaat door middel van tien kleine knoppen aan de zijkant. Aan de onderkant zitten onder meer  een zoomknop (drie verschillende groottes), een knop die bookmarks toevoegt en een pijltjestoets om te bladeren. Met een beetje handigheid kun je zo met één hand een boek lezen. De gebruikte E-ink-methode  is zuinig, maar ook traag. De verversing van een scherm duurt veel langer dan bij het lcd-scherm van een laptop of een mobiele telefoon. Maar je kunt er 7.500 tot 8.000 pagina’s achter elkaar mee lezen op volle batterij. Dat is goed voor twee weken gebruik, zegt Sony.

sony_touch_editionDe PRS-600 is de 6 inch-reader die in de winkel 299 euro moet gaan kosten.  Deze ‘Touch Edition’ heeft  een scherm met aanraakbediening, en daarom veel minder knoppen. DE PRS-600 zoomt in zes lettergroottes. De PRS-600 heeft een uitbreidbaar geheugen en kan daarnaast mp3-bestanden afspelen. Beide apparaten hebben geen draadloze verbinding, zijn in drie kleuren verkrijgbaar (zwart, zilver en rood) en worden geleverd met een opberghoes

Het scherm van de PRS-300 is volledig mat (de PRS-600 glimt enigszins), maar op beide apparaten zijn de letters ook in de volle zon prima leesbaar. De letters zijn rustig voor de ogen, en geschikt voor langdurig gebruik. In het donker is e-ink niet zichtbaar. Een lampje blijft dus noodzakelijk als je in bed wilt lezen. Wie de reader weglegt en per ongeluk aan laat staan, verspilt amper energie. Het scherm schakelt zichzelf wel naar een paar uur uit. Ook lezen in bad gaat - vooralsnog - probleemloos.

ebook

Software en formaten

De meegeleverde eBook-software die nodig is om het apparaat via usb te synchroniseren met de computer, werkt op Windows en Mac OS X. Sony en Bol kiezen voor de zogeheten ePub-standaard, een redelijk algemeen geaccepteerd formaat in de boekenwereld. Daarnaast kunnen de readers ook andere formaten, zoals pdf, openen. Dit in tegenstelling tot de Amazon Kindle, die ‘vreemde’  formaten alleen via een omweg importeert. Sony heeft in Engelstalige gebieden ook een eigen ebook-winkel, en de readers kunnen overweg met het epub-formaat, pdf, BBeB en Word-documenten. Tijdens een eerste demonstratie vloog de Windows-software er een paar keer uit, maar de Mac-versie blijkt tijdens de eerste test stabiel.

Sony zegt van zijn vorige generatie ebooks wereldwijd 500.000 exemplaren verkocht te hebben en heeft grote verwachtingen van de nieuwe serie. Er komt ook nog een Sony Reader aan, de PRS 2121, die voorzien is van een mobiele dataverbinding heeft en zo bijvoorbeeld dagelijks kranten kan downloaden. Deze ‘Daily edition’, zoals Sony ‘m gedoopt heeft, is alleen nog bedoeld voor de Amerikaanse markt als tegenwicht voor de Kindle. Het 7 inch apparaat wordt verkocht met een AT&T abonnement en moet 399 dollar gaan kosten.

Markt voor e-books

Bol rekent erop dat het in een jaar tijd  “tienduizenden boeken zal verkopen aan duizenden klanten met een e-book. Maar het zou ook zo maar een factor tien meer kunnen zijn”, aldus Bol-directeur Daniël Ropers. De samenwerking tussen Bol.com en Sony bestaat eruit dat Bol de Ebooklibrary software een link vertoont naar de plek waar Bol.com digitale boeken verkoopt. Maar het is ook mogelijk om andere bestanden rechtstreeks in de bibliotheek te slepen. Bijvoorbeeld een van de illegale kopieën die in ruime mate voorhanden zijn op de bekende ruilnetwerken. Daar struikel je over de (voornamelijk Engelstalige) bestsellers.

Daarnaast zijn ook via de site van Selexyz en Libris Nederlandstalige ebooks te bestellen, ook in epub formaat

De markt voor e-readers lijkt volwassen te worden, zeggen uitgevers, (web-)winkeliers en hardwarefabrikanten. Apple werkt naar verluidt aan een tabletcomputer die ook als ebook-reader zou kunnen dienen. Amazon wil de Kindle ook graag in Europa introduceren. En in Nederland zijn al readers te koop zoals de iLiad van Irex (het Nederlandse bedrijf dat net een deal sloot met de Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble) en de Bebook. Maar de vraag is natuurlijk of de lezer wel zijn papieren editie wil inleveren voor een handzame gadget?

Bekijk hier de volledige specificaties van de PRS 300 en hier van de PRS 600

    • Marc Hijink