Scholten verdacht van corruptie

Oud-directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam wordt ervan verdacht 1,15 miljoen euro aan steekpenningen te hebben aangenomen van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek naar het zogeheten Havenschandaal in Rotterdam.

Willem Scholten had als directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf buiten de gemeente om garanties ter waarde van ruim 183 miljoen verstrekt aan RDM van Van den Nieuwenhuyzen. Door het faillissement van enkele RDM-bedrijven werd de gemeente Rotterdam in 2004 opgezadeld met een schuld van ruim 100 miljoen euro. Scholten werd daarop ontslagen.

In het strafrechtelijk onderzoek hebben de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf besloten om „nadere aangifte” te doen tegen Scholten in verband met „vermoedelijke omkoping”, heeft burgemeester Aboutaleb gisteren in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

In 2005 deed Rotterdam al aangifte tegen Scholten, onder meer voor het onbevoegd verstrekken van de RDM-garanties. Een tweede aangifte wegens omkoping kan de zaak voor justitie versterken.

Ook tegen Van den Nieuwenhuyzen doet Rotterdam aangifte omdat hij de omkoping zou hebben opgezet. Van den Nieuwenhuyzen werd in oktober 2007 aangehouden en drie maanden vastgezet op verdenking van fraude rond het faillissement van enkele RDM-bedrijven. Een van de curatoren heeft aangifte gedaan. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft onderzoek van FIOD-ECD uitgewezen dat Scholten in 2002 geld heeft ontvangen van Van den Nieuwenhuyzen „in ruil voor tegenprestaties”. Volgens bronnen bekend met het strafdossier zou Van den Nieuwenhuyzen eind 2002 eerst ruim 650.000 euro aan Scholten hebben betaald en later 500.000 euro. Het geld werd overgemaakt op een Zwitserse bankrekening van Scholten.

Van den Nieuwenhuyzen noemt in een telefonische reactie de beschuldiging van de gemeente Rotterdam „volkomen onzin”. De advocaat van Scholten was niet bereikbaar voor een reactie.

Havenschandaal: pagina 13

    • Philip de Witt Wijnen
    • Tom Kreling