Rapport: Meavita zelf schuldig aan bankroet

Thuiszorgconcern Meavita moet zijn bankroet vooral aan zichzelf wijten. Dat blijkt uit de rapportage van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ), die staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gisteren openbaar heeft gemaakt.

Meavita was met 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten het op een na grootste zorgconcern van Nederland. Het ontstond door fusies per 2007, leed tientallen miljoenen verlies, en is nu ontbonden. Voor sanering van twee werkmaatschappijen is het Rijk onlangs 48 miljoen euro steun gevraagd.

Voormalige bestuurders schreven de val van Meavita vooral toe aan externe factoren: snel wisselende regels en krappere budgetten. Het CSZ maakt korte metten met die lezing. Sterk onder kostprijs thuiszorg aanbieden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning noemt het college „een verkeerde beslissing” en „niet de werkelijke oorzaak van de financiële problemen”.

De ondergang van Meavita heeft, volgt uit de CSZ-rapportage, met name interne oorzaken en is terug te voeren op ontoereikend bestuur. Werkmaatschappijen gingen hun eigen gang, de concerntop was met pretentieuze, abstracte plannen bezig en greep onvoldoende in toen moeilijkheden naar boven kwamen.

In zijn rapport noemt het college veel risicovolle, innovatieve en mislukte projecten, waaraan Meavita veel geld verloor. Problemen werden onderschat.

Eerdere artikelen op nrc.nl/meavita