Popmuziek

Zijn debuutalbum verschijnt begin volgende maand, maar hij wordt nu al de hemel in geprezen: Mayer Hawthorne (9 november, Paradiso). De jonge Amerikaanse multi-instrumentalist beschikt over een soulvolle falset die hij inzet voor zowel ballads als breakbeat. Dat geldt ook voor de Amerikaanse Raphael Saadiq die een van de betere soulalbums van 2008 uitbracht (13 oktober, Paradiso). Het najaar is ook het seizoen voor gevoelige singer/songwriters, zoals Wilco (16 november) en Patrick Watson (30 november) en de ijle, sferische klanken van het Deense Efterklang (5 november). Onze eigen Anne Soldaat (ex-Daryll Ann) reist in de maand november langs de Nederlandse poppodia. In zijn gevolg zitten onder anderen Maurits Westerik van GEM en leden van Johan. Harder is de muziek van Moke, dat volgende maand een tweede album uitbrengt en daarna op tournee gaat. Uitkijken doe ik naar het debuutalbum maar vooral naar de optredens van Daily Bread, drie Friese tieners die enkele maanden geleden op Noorderslag het systeemplafond eruit speelden. Danceliefhebbers zien uit naar dubstephelden Skream en Benga (6 november, Paradiso), en natuurlijk naar het dancefestival Amsterdam Dance Event. Dat is uitgegroeid tot een van de grootste dancefestivals ter wereld. Dave Clarke, Richie Hawtin en de Nederlanders Armin van Buuren en Sander Kleinenberg organiseren er hun ‘eigen’ avond, maar het festival biedt ook ruimte aan aanstormend talent als dubsteppers Caspa en Martyn. Persoonlijke favorieten Henrik Schwarz en Bugge Wesseltoft zetten samen een set neer.