Orgaandonor komt in opstand

My Sister’s Keeper. Regie: Nick Cassavetes. Met: Cameron Diaz, Jason Patric, Alec Baldwin. In: 37 bioscopen.**

Anna wil haar nier niet afstaan aan haar zus Kate. Ze is haar hele leven al orgaandonor voor haar zieke zus. Toen bleek dat Kate leed aan een zeldzame leukemievariant, besloten haar ouders met hulp van genetische manipulatie een tweede dochter – Anna – te verwekken, om een geschikte donor te hebben. Nu spant Anna een rechtszaak aan tegen haar moeder om over haar eigen lichaam te mogen beslissen.

De verfilming van Jody Picoults roman (met tot woede van Picoult een ander einde) is bedoeld om ethische kwesties inzichtelijk te maken. Ben je verplicht donor te zijn voor je zus?

Door Kates slepende ziekte in geuren en kleuren te laten zien, wordt My Sister’s Keeper al snel een melodrama. Maar dan wel eentje die nauwelijks beroert. De veel te gefragmenteerde vertelling staat geconcentreerde emoties in de weg. Zo heeft ieder familielid een voice-over en zien we in flashbacks hun gezichtspunt op de getroebleerde familiegeschiedenis.

Belangrijker voor het falen van de film is het personage van de moeder. Cameron Diaz speelt haar als een bazige, doordrammerige vrouw die alles op het spel zet om Kate te redden. Voor haar is weinig sympathie op te brengen.

    • André Waardenburg