Onderzoek naar rol landsadvocaat brand

DEN HAAG. De Raad van Toezicht van de Haagse Orde van Advocaten doet onderzoek naar de landsadvocaat, het kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, bij de brand in het Catshuis in 2004. Dat heeft de deken van de orde gisteren bevestigd na berichtgeving van De Telegraaf. Door de brand in het Catshuis kwam een 49-jarige schilder om het leven. De oorzaak was officieel het gebruik van een verboden oplosmiddel, maar TNO-onderzoek wees uit dat ook de brandbare wandbekleding een rol speelde. Het TNO-rapport werd echter nooit verstrekt aan de instanties die de brand onderzochten. De Haagse Orde van Advocaten onderzoekt nu de rol die de landsadvocaat daarbij heeft gespeeld. Mocht het advocatenkantoor, dat de overheid bijstaat in rechtszaken, zich laakbaar hebben gedragen, kan de Raad van Discipline van de orde sancties opleggen.