OM eist 15 jaar voor moord Putten

De moeder van het slachtoffer in de Puttense moordzaak is boos op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Verbittering klinkt door in de verklaring van de moeder van Christel Ambrosius, het slachtoffer in de Puttense moordzaak. Ze haalt stevig uit naar de „sensatiebelustheid” van media en publiek. „Dit is geen detectiveroman, dit is de moord op een jong meisje.”

Officier van justitie M. Fröberg eiste gisteren een celstraf van vijftien jaar tegen Ron P. voor de moord op en verkrachting van de 23-jarige Ambrosius in 1994. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, waren in 1995 onterecht veroordeeld tot tien jaar cel.

Voordat de officier aan haar requisitoir begon, maakte Ambrosius’ moeder gebruik van het spreekrecht voor nabestaanden van slachtoffers. Deze mogelijkheid bestaat sinds 2005. Ze was gefrustreerd en gekwetst door alle aandacht. „Het volk wil nog steeds brood en spelen”, zei ze. Zonder hem bij naam te noemen omschreef ze misdaadjournalist Peter R. de Vries cynisch als de „crème de la crème van de Nederlandse crimefighters”. De Vries was zelf aanwezig in de rechtbank. Ze beschuldigde hem onder meer van het maken van pijnlijk realistische reconstructies in haar woonplaats. Ook zou De Vries in een helikopter een paar meter boven haar terras hebben gevlogen. „Zijn methodiek overschrijdt alle vormen van fatsoen”, concludeerde ze.

De Vries reageerde na afloop. „Als het allemaal waar zou zijn, is de kritiek terecht. Maar het klopt niet. Zo hebben wij de reconstructie gefilmd in Amersfoort. Ik heb genoeg piëteit om dat niet op de plaats zelf te doen. En wij hebben inderdaad beelden gemaakt vanuit een helikopter, maar daarmee mag je niet lager dan driehonderd meter vliegen. Als een helikopter zo dicht bij een huis komt, blijven er geen dakpannen liggen.”

Hij heeft compassie voor de moeder, maar vindt het „wrang” dat zij hem aanvalt. „Als er iemand moeite heeft gedaan om de waarheid boven tafel te krijgen in deze zaak, dan ben ik het wel. Het lijkt nu wel of zij liever zou willen dat Viets en Du Bois nog vastzaten.” Mede door zijn onderzoek werden zij vrijgesproken in 2002.

In 2008 kwam de huidige verdachte in beeld. P. was al langer bekend bij de politie. Zijn DNA werd gevonden in spermasporen op het lichaam van Ambrosius.

P. zegt een geheime relatie te hebben gehad met Ambrosius. De sporen zouden afkomstig zijn van een seksueel contact de avond ervoor. Zijn advocaat, Ruud van Boom, vindt dat het OM onvolledig te werk is gegaan. „Er zijn nog tal van mogelijke scenario’s onbelicht gebleven.” Zo zijn er ook nog onbekende DNA-sporen op de plaats delict gevonden.

De officier van justitie geloofde niets van de geheime relatie. Volgens haar is er geen bewijs voor gevonden. Ambrosius heeft geen woord over P. in haar dagboek geschreven. Ze zijn nooit samen gezien, ook niet op de plaats waar ze volgens P. altijd afspraken. Daarnaast wist P. geen details over Ambrosius te vertellen, niet over haar leven en niet over haar lichaam.

Het staat volgens de officier van justitie dan ook vast dat P. de dader is. Volgende week houdt Van Boom zijn pleidooi. De uitspraak is op 9 oktober.

    • Rinke Biesma