Nieuwe ontheemden door strijd in Jemen

genève. Escalerend geweld tussen Jemenitische regeringstroepen en shi`itische rebellen in het noordwesten van Jemen heeft een al bestaand vluchtelingenprobleem verergerd. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) maakte dinsdag in Genève bekend twee nieuwe kampen op te zetten voor ontheemden. De afgelopen paar weken zijn 35.000 mensen volgens het UNHCR op de vlucht geslagen. Zij voegen zich bij de naar schatting 120.000 inwoners van de provincie Saada die dakloos zijn geworden tijdens eerdere gevechtsrondes van het conflict, dat in 2004 uitbrak. De Jemenitische strijdkrachten hebben een kleine drie weken geleden een grootschalig offensief tegen de shi`itische rebellen gelanceerd met lucht-, tank- en artillerie-aanvallen. De rebellen zijn een minderheid in het overwegend sunnitische land. Ze beschuldigen president Ali Abdullah Saleh ervan de sunnieten te begunstigen. Bij de gevechten zijn sinds 2004 al duizenden doden gevallen.