Nettowinst van Fortis gehalveerd

Het Belgische Fortis heeft in het eerste half jaar een nettowinst geboekt van 886 miljoen euro, bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst is voor het grootste deel te danken aan eenmalige transacties.

Dat maakte de Belgische bank-verzekeraar vandaag bekend. Bestuursvoorzitter Bart De Smet van Fortis zei dat het eerste kwartaal van 2009 in het teken stond van een aantal bijzondere situaties. Zo moest Fortis de transacties met de Franse bank BNP Paribas nog afhandelen, alsmede met de Belgische staat en met Fortis Bank.

Die zijn het gevolg van het uiteenvallen van het Fortis-concern in oktober vorig jaar. Toen nam de Nederlandse staat een fors deel van Fortis over (Fortis Bank Nederland, de Nederlandse verzekeringstak en het net door Fortis aangeschafte Nederlandse deel van ABN Amro) voor 25 miljard euro. BNP Paribas nam Fortis Bank en een deel van Fortis Verzekeringen België over.

De rest (Fortis Holding en de Belgische verzekeraar) bleven zelfstandig. De halfjaarcijfers hebben betrekking op het resterende Fortis-deel dat nog in Belgische handen is.

De cijfers van Fortis nu zijn door alle wijzigingen in de groepsstructuur moeilijk te vergelijken met die van vorig jaar. De verzekeringstak boekte in het eerste half jaar van 2009 een winst van 228 miljoen euro. Fortis Holding had last van de slechte situatie op de aandelenmarkten en boekte een negatief resultaat op de beleggingsportefeuille van 84 miljoen euro na belastingen. Dat werd echter ruimschoots gecompenseerd door een belastingteruggave in België van 94 miljoen euro.

De Smet verwacht dat de inkomsten van het concern over het hele jaar in lijn zullen blijven met die van vorig jaar.